Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 19-ти май се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по орнитология. В него участие взеха 22 деца от различни райони на страната, които показаха най-високи резултати на първия кръг на Олимпиадата, в който се включиха над 150 деца.

Олимпиадата се проведе в еко хотел „Здравец“, разположен в полите на Западни Родопи. В деня преди финалния кръг, участниците и техните придружители имаха възможност да опреснят своите знания по време на опознавателна разходка в района.

На първо място с максимален брой точки се класира Михаил Балабанов от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София. С минимална разлика и на второ място, се класира миналогодишният победител в олимпиадата Николай Димитров от гр. Стара Загора. Трето място извоюва Божидар Ризов от Първа частна математическа гимназия, гр. София, който се отличи със своите познания на научните имена на птиците.

Отлични познания за птиците показаха още няколко участника – Вероника Павлова от гр. София, която спечели второ място през миналата година, Станислав Милчев от гр. Стара Загора, Кирил Кирилов от гр. Балчик и Антония Велкова от гр. Пловдив.

Бинокли бяха осигурени за първите трима, а за всички финалисти бяха осигурени поощрителни награди – полеви определител на птиците, стикер за кола и тениска.

Пожелаваме на всички участници бъдещи успехи и нестихващо любопитство, което да ги води към нови знания за заобикалящата ги среда и птиците!

Националната олимпиада по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя се провеждаше в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на регионалните структури на Министерството на образованието и науката. През 2022 г. събитието беше подновено след 13 години прекъсване. Участниците в олимпиадата имат възможност да продължат да опознават птиците в рамките на младежкия клуб на БДЗП.

През 2024 г. Националната олимпиада по орнитология се организира в рамките на проект „От Желязна завеса до Зелен пояс: възстановяване на екологичните мрежи в Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.