Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В края на миналата седмица в Бакурияни, Грузия, приключи второто обучение по природозащита на 24 млади хора от Грузия, България и Турция. Обучението се провежда от партньорските организации на BirdLife International: за България – БДЗП, Грузия – SABUKO и Турция – Doğa Derneği, в рамките на проект „Млади лидери за опазване на природата“, с финансовата помощ на програмата „Еразъм“ на Европейския съюз.

През май младежите се събраха за пръв път в националния парк „Лагодехи“, Западна Грузия, където се обучаваха на основите на природозащитата – какво е биоразнообразието, неговото значение и заплахите за него, какво представляват червените списъци и как се определя колко са застрашени видовете, какво е „екосистемна функция“ и „екосистемна услуга“ и как познанията за природата се предават чрез различни форми на обучение.

През изминалите две седмици, сред природата на Грузия, в близост до националния парк „Борджум – Карагаули“, фокусът на обучението бе свързан с разработването на проекти, чрез които се осъществяват природозащитните дейности, както и с една много сериозна и обхватна тема, а именно – застъпничество за природата и организиране на кампании. Младежите научиха за системата за опазване на природата в отделните страни, разискваха случаи на сериозни заплахи и възможности те да бъдат премахнати. Те разработиха стратегии за застъпничество, които да приложат на практика. Участниците от България разработиха стратегия по темата за националния парк „Пирин“, ден преди официално да стане ясно решението на съда, относно незаконосъобразността на промените в плана за управление на парка.

Освен наученото, младите хора създадоха едно уникално международно приятелство и се вдъхновиха да се борят за опазването на природата, което е и нашата надежда международното сътрудничество и усилията ни да са в сигурни ръце днес и за в бъдеще.