Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Млад белоглав лешояд оцеля след удар от влак. Инцидентът е станал рано тази сутрин  в местността Средна Арда на язовир „Студен кладенец“.

Неопитната птица оцеля, благодарение на Стоян Узунов, който веднага след като вижда ранения лешояд се обажда в Българско дружество за защита на птиците, за да потърси съвет и съдействие за спасяването му.

Само час след първото обаждане местните транспортират със собствена лодка ранената птица до брега на язовира, откъдето я поема нашият колега Волен Аркумарев и веднага отпътува с нея за Спасителния център за диви животни в Стара Загора на „Зелени Балкани“.

Волен веднага разбира, че ударената от влаковата композиция птица е млад белоглав лешояд. Птицата е едва на няколко месеца и най-вероятно сега е правила първите си по-големи полети далеч от родното гнездо. В края на лятото и началото на есента тазгодишните белоглави лешоядчета са изложени на много рискове в заобикалящата ги среда, защото нямат голям опит и тепърва се учат да летят. Съществува дори реалната опасност да паднат във водите на язовирите в Източни Родопи и да се удавят.

Пострадалият белоглав лешояд бил кацнал на релсите на влаковата линия, в следствие на което е ударен от преминаващ влак, който откъсва дясното крило на птицата.

Специалистите от Спасителния център за диви животни в Стара Загора своевременно извършват операция на белоглавия лешояд като зашиват откритата рана и поставят витамини и антибиотици на ранената птица.

Днес и утре са критични дни за оцеляването на белоглавия лешояд, който за съжаление няма да може да бъде пуснат обратно в естествената му среда, но пък може да бъде включен в размножителната програма на колегите от „Зелени Балкани“ и някой ден неговото поколение да бъде успешно върнато на свобода в дивата природа.