Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Зелени Балкани

Преди броени дни от зоопарк Шонбрун във Виена пристигна млад египетски лешояд, който ще получи шанс за живот в дивата природа на Източните Родопи тази пролет.

Транспортът на птицата продължи почти цяло денонощие, а при пристигането си лешоядът веднага бе приет и прегледан от ветеринарите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, които установиха, че птицата е в отлично здраве.

След кратък престой в Спасителния център, младият лешояд ще бъде поверен на грижите на експертите от БДЗП и ще се насочи към волиерата за адаптация, разположена в сърцето на Източни Родопи, или, както ние го наричаме – „училището за лешояди“. Там птицата ще престои два месеца под постоянно наблюдение и грижи и ще привиква към климата и района. В  началото на юни ще бъде освободена в дивата природа.

Лешоядът ще стане част от програмата за опазване на своя вид на Балканския полуостров чрез освобождаване в дивата природа на птици, отгледани в европейски зоопаркове. Той ще бъде освободен чрез метода „отложено освобождаване“, чрез който през последните пет години в Източни Родопи са освободени 19 египетски лешояда, излюпени в различни зоопаркове и размножителни центрове в Европа. Припомняме, че миналата година две от освободените птици – Бояна и Изи, си намериха партньори и сформираха двойки, но за съжаление през есента Бояна бе убита от бракониери.

Програмата за рестокинг на египетския лешояд се координира от БДЗП и се изпълнява в сътрудничество със Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и с подкрепата на Европейската програма за застрашените видове (EEP) с координатор Антонин Вайдл.

Рестокинг програмата на египетския лешояд се осъществява по проект „Зеленият пояс в Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.