Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Морски орел станал жертва на бракониери успяха да спасят колегите ни от Румънското орнитологично дружество. Вчера те пуснаха птицата на свобода в района, където е била намерена.

Само две седмици по-рано румънските ни колеги получават информация за намерен възрастен морски орел на брега на река Дунав близо до град Зимнич, намиращ се точно срещу нашия град Свищов. Морският орел веднага е транспортиран до спасителен център за възстановяване на диви животни в Букурещ. При прегледа, извършен от специалисти, се установява, че орелът има фрактура на левият крак вследствие на огнестрелна рана. В раната са открити фрагменти от оловна сачма, които са отстранени.

Морският орел е преминал курс от двуседмично лечение преди да бъде върнат в естествената му среда.

Предполагаме, че пострадалата птица е един от партньорите на една от двете двойки морски орли, които от дълги години гнездят в района на комплекс Беленски острови. Мястото, на което гнездят орлите, е разположено само на 10 км от мястото, където е намерен раненият орел.

Полицията в румънския град Зимнич се е самосезирала относно този бракониерски случай и започнала разследване срещу неизвестен извършител.

Днес в България числеността на гнездящите двойки морски орли се определя на 40-60 двойки. Морският орел е най-големият орел в нашата природа.