Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

През тази година Българско дружество за защита на птиците е домакин на артистична резиденция, която има за цел да популяризира красотата на различните видове и местообитания в Сакар и Източни Родопи, както и работата по тяхното опазване. Българският музикант и композитор Иван Шопов в сътрудничество с Nico de Transylvania, ще работи заедно с местните общности, създавайки музика, вдъхновена от природата и културата на региона.

Приоритет за творците ще бъде ангажирането на местни фолклорни изпълнители и музиканти и вплитането им в творбите, които ще бъдат композирани в рамките на резиденцията.

Работя дълго време с българска фолклорна музика, която също като природата е застрашена да бъде изгубена и забравена. Този съвместен проект е чудесна възможност да работим заедно творчески, да привлечем вниманието към тези теми и да помогнем за запазването на нашето природно и културно наследство за следващото поколение.“ – Иван Шопов

Резиденцията е в сътрудничество с носителя на наградата ELSP Landscape Residency, румънско-британската музикантка и продуцент Николета Карпиняну (Nico de Transilvania). Заедно с екипа на създадената от нея благотворителна организация Forests Without Frontiers (FWF) тя си сътрудничи с местни музиканти в мултимедийния проект „Interbeing“, който се фокусира върху автентичния фолклор и красотата на пейзажа в Румъния.

Шопов и Нико де Трансилвания ще създадат нови музикални композиции, които разказват историята на Източните Родопи и Сакар и на хората, които живеят там.

Резиденцията ще даде възможност на екипа на БДЗП да изследва разнообразните инструменти, които изкуството предоставя за още по-широко комуникиране на екологичните проблеми, за чието решаване работим. Надяваме се, че като демонстрираме различни начини за активно участие в опазването на ценните видове и местообитания, така ще помогнем за възстановяването на връзката между хората и природата.

 

Иван Шопов е художник, музикант, продуцент и композитор. Завършил е Националната художествена академия в София с магистърска степен по графика, създава произведения на изкуството и плакати за собствени проекти, както и за популярни артисти от електронната сцена. Участвал е в над 250 музикални издания, както солови, така и съвместни албуми, което го утвърждава като една от водещите фигури в европейския електронен ъндърграунд. Издава над 120 винила чрез двата си лейбъла Etheraudio Records и ABCD. Сред най-популярните му издания са “ELATE” с Тригайда, “Канатица” с Авигея, “InFusion” с Теодосий Спасов, “Кукер” и “Оренда” с Бalkansky. Работи като mixing and mastering engineer с над 20 години опит и е бил на турнета в САЩ, Южна Америка, Русия, Азия, Австралия и Нова Зеландия. Като композитор Шопов пише партитури за съвременни танцови и театрални постановки, включително танцови пиеси на Derida Dance, както и музика към филма „Спекуланти“, заедно с композитора Мария Каракушева. В момента Шопов преподава аналогов и цифров звуков дизайн в Националната художествена академия в София.

 

Nico de Transilvania популяризира природното и културно наследство на Румъния с изразните средства на музиката и киното, за да създаде истории, свързващи поколенията. Връзките между културни и екологични екосистеми са в центъра на творческата практика на Нико. За нея вплитането на древните традиции, инструменти и народни песни са неразривно свързани с опазването на околната среда. Нико участва и в инициатива, наречена „Гори без граници“, която подпомага засаждането на дървета и последващата грижа за тях.