Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Тази събота, 10 октомври, отбелязваме Световния ден на мигриращите птици с мотото „Птиците свързват нашия свят“.
Всяка година египетските лешояди изминават над 5000 км от гнездовите си територии на Балканите до местата си за зимуване в Африка. И това не е просто пътешествие, а изпитание за оцеляване. Необходима е огромна издръжливост и значителна доза късмет, за да се достигне крайната цел.
По случай празника отпаряме към всички вас предизвикателството да тествате своята издръжливост и възможности и да се състезавате в рамките само на един ден в реално време  с един малък екип от мигриращи египетски лешояди – ДжениСоломон и Изи!
Ето и подробностите на предизвикателството:
1. На 10 октомври трябва да пробягате или просто да извървите разстоянието от поне една милия, което се равнява на 1,6 км. Може да направите това у дома, на двора, в парка или планината – вие избирате!

За да получите официален състезателен номер за събитието, моля, попълнете формуляра: https://forms.gle/NDZaPQNt7sYj9U9u8

2. Споделете разстоянието си във Facebook с хаштагове #AmilefortheEV, #AMFTEV, #EVnewLIFE, #WMBD 2020. Можете да измерите разстоянието чрез Strava или друго подобно приложение или можете да използвате Google maps.

3. Споделете с нас ваша снимка или видео и нека покажем на света как египетските лешояди свързват нашия свят!

 

Oсвен с това предизвикателство ще отбележим Световния ден на мигриращите птици и с уеббинар на живо на Facebook страницата на проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ на 10 октомври от 13 часа. Водещи експерти ще разкажат интересни факти за присъствието на египетския лешояд в културата и традициите, какво правят учениците в Гърция, за да спасят емблематичния вид;  за охраната на гнезда на египетски лешояди в България; за помощта на местни доброволци за опазването на вида в Турция; за природозащитния резерват „Хима“ в Ливан, който помага за опазването на мигриращите птици; за образователните природозащитни програми в Нигер.

Египетският лешояд е една от най-бързо изчезващите птици на планетата, помогнете ни да покажем красотата ѝ, да запознаем все повече хора с трудностите, пред които е изправена и възможностите за нейното опазване! Инициативата се организира в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“.