Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Направите милионния запис в SmartBirds Pro и спечелете таблет. Регистрирайте се и използвайте онлайн платформата SmartBirds.org и/или мобилното приложение SmartBirds Pro на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ако вашият запис е милионният сред записаните данни ще получите като подарък таблет.

SmartBirds Pro е мобилно приложение, свързано с уеб базирана платформа на БДЗП, с помощта на които, докато сте сред природата, можете да записвате наблюденията си. Това може да са наблюдения на птици, бозайници, влечуги, земноводни, растения и безгръбначни животни. Със SmartBirds Pro записвате вида, който сте наблюдавали, можете бързо и лесно да отбележите броя на индивидите, които сте видели, техния пол, възраст и да дадете точни географски координати на вашето наблюдение. Използвайки приложението, разработено и непрекъснато обновявано от БДЗП, потребителят може още да съхранява следата си – „трака“ от всяко свое посещение в природата, както и да съхранява снимки от направените от него наблюдения.

Към днешна дата в платформата smartbirds.org има интегрирани 866 412 записи на птици, земноводни, влечуги и бозайници. До достигането на записа под номер 1 000 000 остават едва 133 588, което съвсем не е много. Най-много от вече интегрираните в платформата данни са на птици (813 767), следвани от земноводни и влечуги (48 121), бозайници, безгръбначни и растения. Активните уникални потребители са 400, а регистрираните са 476.

SmartBirds Pro е изключително удобна платформа, която позволява на хора като мен, обичащи да се разхождат и да правят наблюдения сред природата, да създават лична база с данни. Със SmartBirds Pro e по-бързо и лесно и не е необходимо да нося тетрадка, тефтер или друго за записване, както правех преди години.“, разказва Георги Попгеоргиев, един от създателите на приложението.

SmartBirds Pro мобилно приложение и уеб платформа са достъпни на български и английски език, с което улесняваме хората от други държави, живеещи или работещи в България, при ползването им“, допълва Мариана Вълчева от БДЗП.

За да се използва платформата е необходимо ползвателят да разполага с мобилно устройство, смартфон или таблет, което работи с операционна система Android и потребителят вече е част от семейството на SmartBirds Pro. Изисква се още регистрация с електронна поща и парола, за да се осигури достъп до платформата, където се съхраняват данните.

Всички данни събрани с мобилното приложение могат да бъдат интегрирани в web базираната информационна система smartbirds.org. Потребителят има възможността да редактира и изтегля своите наблюдения на файл, както и да направи своите данни невидими за останалите потребители и да използва единствено за лични цели, но може и да избере опцията да ги предоставя на БДЗП за ползване за целите на природозащитата у нас или да ги направи видими за останалите потребители на платформата.

Споделянето на наблюденията между потребителите е едно от най-големите предимства на платформата, защото им позволява да обменят информация за интересни наблюдения за всички части на страната, включително малко познати и неизследвани райони.

Регистрирай се, забавлявай се със SmartBirds Pro и спечели таблет!