Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

От 6 до 14 октомври с поредица от събития ще се проведе кампанията „Натура 2000 идва в столицата“. Тя ще доближи природата до градските хора и ще им разкрие нуждата да бъде запазена със средствата на изкуството – танца, театъра и игрите, защото екологичната мрежа Натура 2000 е най-голямата европейска инициатива за съхраняване на ценното природно богатство и стимулиране на устойчивото развитие в райони със запазена природа.

Събитията, включени в програмата на кампанията са подходящи за различни възрастови групи, така че посланията ѝ да достигнат до малките и големите жители на града.

Програмата на кампанията включва следните събития:

  • 6 октомври, събота, от 11:00 до 14:00, Детски научен център „Музейко“. „Натура 2000 идва в столицата“ гостува на Детски приключенски фестивал в Музейко.

„Открий, научи, спечели!“ – една приключенска игра за малки и големи с награди за всеки участник.

„На крилете на птиците“– избери, вдъхнови се и оцвети емблематичен вид птица от българската природата от прекрасните рисунки на Александра Илиева от Inspire Bulgaria. Ателие за работа с деца.

  • 6 октомври, събота, Театър 199, 19:30 ч., „Приятно ми е, Ива“, от Ива Тодорова, участва Ива Тодорова.

Моноспектакъл, в който авторът и главен герой разказва за първата си среща с белоглавите лешояди от най-голямата естествена колония на вида у нас в Източни Родопи, за най-големия черен лешояд, който за съжаление не гнезди у нас, както и много други лични истории, разказани и изиграни с усмивка.

  • 8 октомври, понеделник, 18:00 ч., Борисова градина, зелената площ между детската площадка със Слончето и езерото с водните лилии.

Флашмоб „Натура 2000 – полет без граници“, танц и фотоизложба с участието на децата от Клуб по художествена гимнастика „Финес“ – София и Костинброд.

  • 13 и 14 октомври, събота и неделя, от 9:30 до 18:00 ч, Зоологическа градина – София, пред Екологичен научно-образователен център.

„МозайКАП. Цветна мозайка от капачки“ – ела и твори с нас редки видове животни, подреждайки цветни капачки. Ателието се води от екипа на център за неформално образование и културна дейност АЛОС и се провежда в сътрудничество с Благотворителна кампания „Капачки за бъдеще“. Всеки може да донесе събраните от него пластмасови капачки, за да даде своя принос към кампанията.

Във фейсбук страницата на събитието всеки може да сподели своите красиви снимки от Натура 2000 защитени зони в България, както и да участва в игри с награди.

Целта на кампанията е да свърже градските хора с дивата природа, да им я покаже пречупена през светлината на изкуството, да предложи познати или не толкова добре познати места за туризъм и отдих, да ги запознае с редки и застрашени от изчезване животни, като разкаже любопитни факти за тях.

„Натура 2000 идва в столицата“ е кампания на Българското дружество за защита на птиците и Издателство „Просвета“, която се организира и провежда по проект „ПрироДА“ на програма LIFE на ЕС.

Партньори на кампанията са: Детски научен център Музейко, Зоологическа градина – София, Зелени Балкани, Център за неформално образувание и културна дейност – АЛОС, КХГ „Финес“ София и Костинброд, Театър 199

Медийни партньори: Дневник и Dir.bg