Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Бели щъркели, © Светослав Спасов

След 13 години прекъсване Националната олимпиада по орнитология на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се завръща! Олимпиадата цели да събуди интереса към птиците и природата във възможно най-голям брой млади хора. Насочена е към ученици от 5 до 8 клас от цялата страна.

Първият кръг ще се проведе на 16 април 2022 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 75 минути в удобно за участниците време в платформата Kyoso. Желаещите да участват трябва да се регистрират до 14 април 2022 г. на следния линк: https://platform.kyoso.tech/hub. Участието в олимпиадата е безплатно.

Състезанието ще се проведе в два кръга. За участие във втория кръг ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия. Те ще бъдат информирани лично от организаторите. За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Олимпиадата се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и неговите регионални структури.

Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за участие в олимпиадата по орнитология може да намерите тук. В платформата може да се запишете и за подготвителен тест, на който всеки може да провери знанията си за птиците и да добие ясна представа какво ще представлява олимпиадата.

Всички желаещи могат да се подготвят с помощта на следната препоръчана  литература:

Актуален списък на птиците установени в България и техните официални научни наименования: http://www.bunarco.org/files/docs/1612354626_568.pdf

Определител на птиците от сайта на БДЗП: https://bspb.org/%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/

Литература от онлайн библиотеката на БДЗП (https://bspb.org/%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/ ):

  • „На среща с птиците в България”
  • „Помагало за ловеца: Птици”
  • „Помагало за определяне и опазване на птиците в горите”
  • „Пътеводител на Бургаските влажни зони за любителите на птиците и езерата”
  • „Помощ на властелина на бурите”
  • „Животът на лешоядите”
  • „Сигурни зимовища за червеногушата гъска”Онлайн издание на Червена книга на България: (http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol2/texts.html )

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана в периода от 1999 г. до 2008 г.  с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие от над 10 000  ученици от цялата страна. Опитът ни през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и природозащитата. Някои от победителите от предишните издания вече са изявени учени и специалисти в своята област, с редица значими успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания и награди.

Архивна снимка, олимпиада

Архив БДЗП, олимпиада по орнитология, финалисти

Олимпиадата се организира в рамките на LIFE проектите: „Животът на пеликана“, „Нова надежда за египетския лешояд“, „Земите и горите на орела“, „Живот за сокола“ LIFE20 NAT/BG/001162, „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.

училище