Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В Световния ден на влажните зони ще направим виртуална разходка в една местност, която се нарежда сред най-богатите места на птици в Европа и най-важните влажни зони в световен мащаб. Това е защитена местност ПОДА, която се намира на 10 минути от центъра на Бургас и се поддържа от Българско дружество за защита на птиците.

Обиколката ще води д-р Петър Янков, един от хората, които най-добре познават ПОДА, виден орнитолог и увлекателен разказвач на истории.

  • Ще погледнем към защитената местност от терасата на Природозащитния център;
  • Ще разкажем интересни факти за защитената местност;
  • Ще се огледаме за някои от най-интересните видове птици – къдроглав пеликан, малък корморан, голяма бяла и сива чапла. А защо не и за останали да зимуват бели лопатарки!
  • Едва ли ще ни се покаже някоя видра, белка, дива свиня или чакал, но ще видим следи от присъствието им в защитената местност;
  • Ще отговорим на въпросите ви.

Заповядайте на виртуалната разходка на 2-ри февруари от 10:00 часа в страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/408931350340499

Целият месец февруари във Facebook и Instagram профилите на БДЗП ще бъде посветен на Защитена местност ПОДА и на други ключови за биоразнообразието влажни зони в страната ни. Следете ни за интересни факти, снимки и видеа на емблематични видове птици и диви животни.

Защитената местност „Пода“, разположена в южния край на Бургас, е едно от малкото места в Европа, където на площ от едва 1 кв. км. са установени 315 вида птици – ¼ от всички видове на Европа! Тук е единствената по Черноморското крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла. Всеки гост може с бинокъл и далекогледна тръба да наблюдава редки и застрашени птици от терасата на самия център и да научи интересни факти за тях. За фотографите има специални укрития, от които не само могат отблизо да наблюдават интимния живот на птиците, но и да направят „снимката на живота си“. За малките посетители има интерактивна изложба, представяща по интересен начин дивия свят на „Пода“. Не случайно „Пода“ е вече безспорният орнитологичен фокус за българските и чуждестранни любители на птиците.