Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Царският орел Кали по време на поставяне на предавателя в Югоизточна България, © Волен Аркумарев

За нас не е тайна, че многобройни опасности дебнат птиците по време на миграция. Отрови, бракониери и опасни електропроводи, убиващи при кацане върху тях, са най-честите заплахи. Предавателите, обаче, понякога разкриват истории като от приключенски романи. Такава невероятна история на царския орел Кали достигна до нас, благодарение на сателитния предавател и доброто сътрудничество с колеги от чужбина, които също работят за опазване на птиците и споделят нашата кауза.

Кали се излюпи в гнездо, разположено на висока топола в Югоизточна България. През юли екип от БДЗП постави предавател на младата птица.

Качване до гнездото на Кали, © Стойчо Стойчев

Качване до гнездото на Кали, © Стойчо Стойчев

Оттогава следим нейните придвижвания. След като напусна родното гнездо и поскита малко в Югоизточна България, посещавайки също Северна Гърция и Европейска Турция, Кали мигрира през Близкия Изток, достигайки Египет.

Маршрутът на движение на царския орел от България до Египет

Маршрутът на движение на царския орел от България до Египет

Близо до Суец обаче нещо се случи с орлето. На 29 октомври получихме тревожни данни, че птицата стои дълго време на земята и заподозряхме, че е загинала. Скоро след това сигналът напълно спря, което означаваше, че вероятно някой е намерил предавателя и го е унищожил. Последваха близо две седмици без вест от Кали. Неочаквано на 11 ноември наши колеги от Службата за природата и националните паркове на Израел ни известиха, че техен рейнджър се е натъкнал на орлето при един от своите обходи. Кали е висяла с главата надолу от високо дърво.

Орелът както е бил намерен закачен на дървото

Орелът както е бил намерен закачен на дървото, © Службата за природата и националните паркове на Израел

Рейнджърът самоотвержено се качва на дървото и успява да свали птицата. Разпознахме Кали по пръстените, но предавателят липсваше. Рейнджърите транспортираха младия орел до рехабилитационен център за птици.

Орелът след сваляне от дървото, © Службата за природата и националните паркове на Израел

Анализирайки фактите, експертите ни предполагат, че орелът е бил заловен от бракониери в Египет, където незаконният улов и търговия със соколи и други хищни птици е честа практика. Бракониерите вероятно са премахнали и унищожили предавателя. Завързали са орела с въже, но той е успял да се отскубне и заедно с въжето е достигнал Израел. Там въжето се заплита за клоните на дървото, което е използвал за почивка и в това безпомощно състояние е намерен от местния рейнджър.

Кали в рехабилитационния център

След намесата на рейнджъра си помислихме, че историята ще има щастлив край и Кали ще полети отново. За съжаление обаче, въжето е предизвикало трайно увреждане на крака и ветеринарните лекари вземат решение за евтаназиране на орела, за да прекратят страданието му. Така царският орел Кали стана поредната рядка птица жертва на заплахите по миграционния път.

Благодарим на колегите от Службата за природата и националните паркове на Израел за усилията за спасяване на Кали и доброто сътрудничество!

Разстоянието от мястото на улавяне в Египет до мястото където е намерен закачен на дърво в Израел

Разстоянието от мястото на улавяне в Египет до мястото където е намерен закачен на дърво в Израел