Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Волен Аркумарев/БДЗП

Преди броени дни екип на БДЗП откри гнездото на нова двойка морски орли. Мъжкият орел носи името Бенковски и е стар познайник.

Неговата история започва преди пет години, когато пролетна буря поваля гнездото на семейство морски орли, недалеч от Стара Загора. За щастие екип на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани успява да реагира мигновено и да спаси живота на двете малки орлета, които са били в гнездото, но все още без да могат да летят.

© Ивайло Клисуров/Зелени Балкани

След няколко месеца на активна грижа и възстановяване в Спасителния център на Зелени Балкани едно от двете орлета е готово да полети отново на свобода и получава гръмкото име Бенковски.

© Ивайло Клисуров/Зелени Балкани

Орлето е поверено на екип от БДЗП за адаптиране и освобождаване в дивата природа. Бенковски е маркиран, посредством сателитен предавател, който има за цел проследяване на неговите придвижвания и разкриване на интересни аспекти от живота на орлите. Младият орел прекарва два месеца в адаптационната волиера на БДЗП в Източни Родопи и през октомври същата година той получава втори шанс за живот в дивата природа.

© БДЗП

Благодарение на данните от сателитния предавател станахме свидетели на младежките скитания на Бенковски. През следващите няколко години той посещава редица държави – Украйна, Молдова, Румъния, Гърция и Турция, но демонстрира своята привързаност към Тракия и Източни Родопи. През последните две години Бенковски се установява край Хасково, където бе наблюдаван в компанията на други млади морски орли.

Придвижванията на Бенковски

Именно там той среща своята избраница и решава да създаде семейство. Преди броени дни експерти от БДЗП откриха гнездото на младата двойка и с радост можем да споделим, че в него вероятно скоро ще се излюпи нов живот. Бенковски е пораснал и придобил характерното за възрастните морски орли оперение.

Морският орел е най-големият орел в България. Само преди 20 години числеността му в страната е критично ниска и видът се среща основно по поречието на река Дунав и Черноморското крайбрежие. През последните десетилетия обаче наблюдаваме значителен ръст в популацията на вида и той започва да гнезди на много места във вътрешността на страната и особено в Югоизточна България. Основните заплахи за морския орел са токовите удари, отровните примамки, бракониерството. Сериозна заплаха за вида е и ловът край водоеми с оловни сачми, тъй като много от отстреляните водоплаващи птици остават в или край водоемите и морските орли ги използват за храна.