Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Богдан Боев

Eкип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“ освободи втората голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината. Очакванията са те да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина.

Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване, докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами. Екипът на БДЗП е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата, когато се почувстват сигурни и спокойни. През октомври експерти и доброволци маркираха и поставиха предаватели на редките птици, което дава възможност на екипа в реално време да проследява техните придвижвания и да следи състоянието им, кати по този начин ще научим повече за живота им на свобода.

„Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерта. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година лешояди. А голямата ни надеждата е, че догодина ще имаме добри новини за първите опити за загнездване.“  – коментира Добромир Добрев от БДЗП.

Припомняме, че първите две група черни лешояди бяха транспортирани от Испания от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

© Богдан Боев

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация “По-диви Родопи” и са финансирани от Rewilding Europe.