Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: Волен Аркумарев

Зара се превърна в третият египетски лешояд, отгледан на затворено, който сформира двойка в дивата природа! Тази година тя се завърна рано от Африка подобно на всички възрастни египетски лешояди. След кратко странстване до Румъния, Зара се завърна в Източни Родопи в търсене на уютен дом и млад съпруг. Само месец по-късно тя откри и двете. В момента Зара и нейният избраник обитават обширна гнездова територия в близост до гр. Кърджали. Вероятно тази година няма да пристъпят към снасяне на яйца и отглеждане на малки, но това е напълно нормално за младите двойки. Зара е третият египетски лешояд освободен в рамките на програмата за подсилване на популацията на вида в България, който сформира двойка в дивата природа. Преди нея това направиха по-малката ѝ сестра Изи, както и Бояна.

Историята на Зара е повече от необикновена. През 2020 г., когато Зара бе освободена от екипа на БДЗП в дивата природа тя не се справяше особено добре с адаптацията и предизвикателствата на новия живот. В резултат на това бързо отслабна, но благодарение на поставеният на гърба ѝ GPS предавател ние следяхме отблизо всяко нейно движение. Алармирахме колегите от WWF-Гърция за местоположението на Зара и те веднага се отзоваха като я откриха изтощена и дехидратирана. Пред Зара и екипът ни имаше две възможности – или да бъде върната обратно и включена в размножителната програма на затворено или да получи втори шанс след кратко възстановяване. Решението не бе лесно, но екипът ни реши да и даде втори шанс и след няколко дни на питателен режим Зара бе отново освободена в дивата природа. Тя се възползва по отличен начин от предоставената ѝ нова възможност и бързо се приспособи като започна да намира сама храна, да нощува на безопасни места и да оцелява въпреки всички предизвикателства. До момента Зара е посетила 16 държави на три континента, но винаги се завръща в „родните“ Източни Родопи. Тази история потвърждава, че понякога единственото от което имаме нужда е втори шанс!

Припомняме, че Зара е излюпена през 2018 г. и отгледана в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Две години по-късно тя е освободена от БДЗП в Източни Родопи като част от програмата за подсилване на застрашената от изчезване популация на вида на Балканския полуостров. Зара е освободена по метода на отложеното освобождаване, което означава, че младите лешояди преминават през двумесечен период на адаптация в специално изградена за целта просторна волиера наречена „Училище за лешояди“. През месец май лешоядите се освобождават в дивата природа, за да имат достатъчно време до есенната миграция, за да натрупат умения и опит за справяне в природата.