Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Нов случай на отровени животни бе регистриран през празничните дни в Източните Родопи. През почивните дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи сигнал за тровене в района на село Стражец, общ. Крумовград. За поредния инцидент край селото сигнализира местната ловна дружинка, която попада на отровната примамка в района по време на лов. Заради поставената отрова загива едно от ловджийските кучета. Припомняме, че това е поредният инцидент в селото след масовото тровене на домашни и диви животни през есента на 2016 г.

Екип на Дружеството пристига веднага на мястото на инцидента, където заедно със специализираното куче за борба с отровите Барс обстойно претърсва района за умрели животни. В резултат на това са открити отровени един вълк и една лисица. Незабавно е подаден сигнал на телефона за спешни случаи 112, при което на мястото на инцидента пристига и екип на РУП Крумовград и ветеринарен лекар, който събира проби на двете намерени животни. В претърсването на района се включват и членовете на местната ловна дружинка, както и горският надзирател на селото, за да се предотврати отравянето и на други животни в района. По случая се води разследване и се очакват резултатите от пробите от намерените животни.

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровните примамки са опасни не само за лешоядите, но могат да причинят смъртта на диви, домашни животни и дори хора. Някои отровни вещества се запазват дълго време в почвата и се акумулират в растящите в района гъби и по този начин могат да достигнат до човека. Използването на отровни примамки е незаконно и се преследва от закона.

Огромните щети, които може да нанесе на природата и човека използването на отрови, е причината в LIFE проектa „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ специално да бъдат застъпени дейности за борба с незаконното залагане на отровни примамки. Непрекъснати обиколки на терен в търсене на отрови извършва и единственият в страната екип за борба с отровите – специално обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците.