Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

се проведе на 10 юни 2007 г. в Природозащитен център „Пода”. За регионалния кръг се класираха 14 участника от общо 140 ученика от от Бургас, Българово, Карнобат и Сливен. Надпреварата включваше тест ипрактическа задача – разпознаване птици по снимки и звуци. Младите орнитолози показаха впечатляващи знания, справиха се отлично, което от своя страна затрудни организаторите при определянето на най-добрите.

Тази година победителите са:

1-во място – Глория Димитрова Димитрова – ОУ ”Васил Левски”, гр.Българово
2-ро място – Станимира Кънева Великова – ОУ ”Елин Пелин”, Бургас
3-то място – Теодора Николаева Андреева – СОУ ”Димчо Дебелянов”, Бургас

Наградите традиционно бяха бинокъл за победителя, туристическа раница и определители на птици за подгласниците му, а всички участници получиха информационни материали на БДЗП.

След олимпиадата, учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с уникалното биоразнообразие на защитена местност “Пода” под вещото ръководство на водачи от БДЗП. Огромна благодарност изказваме на доброволците на БДЗП, които съвсем професионално се справиха с организирането и провеждането на Олимпиадата по орнитология. Ентусиазмът на младите хора бе заразителен!

Орнитологичната олимпиада е сред основните образователни инициативи на БДЗП, но провеждането й за поредна година се крепи основно на амбицията на регионалните координатори и на доброволния труд на активните членове на БДЗП.