Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

За 26-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2019 г., които ще се проведат на 5 и 6 октомври (събота и неделя). В България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията. По случай деня БДЗП организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, с които са осеяни техните въздушни маршрути.

През 2019 г. 41 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 41 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкият Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

Всеки може да се присъедини в отбелязването на Европйеските дни на птиците и на специалната фейсбук страница на събитието, където може да открие допълнително информация, да сподели снимки и да научи първи резултатите от тазгодишното издание.

През 2019 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

 

Градове-домакини на събитието

Свищов

5 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността „Паметниците“ край гр. Свищов

Гоце Делчев

6 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици. Поход до местността „Рибарниците“ близо до гр. Гоце Делчев. Сборен пункт: Завода за ципове в гр. Гоце Делчев

Козлодуй

5 октомври – от 10:00 до 12:00 ч. Наблюдение на птиците в района на р. Дунав край о-в Козлодуй. Сборен пункт: плажа на бившия къмпинг „Рай” срещу остров Козлодуй.

На място ще има разположена зрителна тръба и бинокли за наблюдение на птиците. В края на наблюдението ще се проведе и викторина с награди – значки с диви птици, които могат да бъдат наблюдавани в района. Мероприятието е подходящо за хора от всички възрасти с интерес към природата и биоразнообразието. Водачи: Велислава Спасова – еколог в община Козлодуй, Петя Лазарова – еко-клуб към ЦПЛР-ОДК.

Бургас

Природозащитен център „Пода“, наблюдение на мигриращи видове, беседи за миграцията на птиците;

Шабла

4 октомври – Откриване на интеркативна изложба, посветена на червеногушата гъска, в Зеления информационен център в гр. Шабла;

Пловдив

11 октомври – Регионален Природонаучен Музей – Пловдив, 11:00 -14:00 часа, игри за деца, посветени на миграцията и на царския орел, беседа пред експозицията с хищните птици; обиколка за наблюдение на птици на Дънов хълм.