Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Отбор „Рис“ на 1ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от град Кюстендил е победител в онлайн състезанието „ПрироДА – Натура 2000“. Петимата представители от 7 клас ще се състезават в директен двубой с година по-малките от тях ученици от 6в клас от 5ОУ „Митьо Станев“, Стара Загора, които се класираха на второ място в състезанието.

Битката между двата отбора ще се състои на 16 декември (неделя) в Националния дворец на културата в София по време на финалното събитие на кампанията „Натура 2000 идва в столицата“.

Отбор „Рис“ успя да се класира на първо място, като събра 51 точки от онлайн теста, който съдържаше основно въпроси на тема Натура 2000, защитени територии в България и защитени видове животни. Другият отбор с най-добър резултат от 5ОУ „Митьо Станев“ в Стара Загора е с незначителната разлика от 2 точки по-малко от победителя – 49 точки. Още един отбор има същия резултат от 49 точки и това е отбор „Саблеклюн“ на ОУ „Васил Априлов“ в Бургас, но те имат с 2 точки по-малко на практическите задачи на теста и затова на финалния двубой отиват учениците от града на липите.

Общо 26 отбора от 23 училища от мрежата „ПрироДА“ взеха участие в състезанието. Всички те показаха много добри познания за екологичната мрежа Натура 2000, както и за други защитени територии в страната, така и колко познават земноводните, влечугите, птиците и бозайниците, срещащи се в нашата природа.

Максималният брой точки, който можеха да съберат участниците в първия кръг на състезанието „ПрироДА – Натура 2000“ беше 57, като 15 от тях са за правилен отговор на 15 затворени въпроса от теста, а останалите 42 при напълно верни отговори на петте практически задачи. Тестът с верните отговори и максималният брой точки, които можеха да бъдат присъдени ще намерите тук.

Тук може да видите и окончателното класиране на 26те отбора, взели участие в онлайн състезанието. Само един от тях остава неизвестен, защото подателите са забравили да попълнят необходимата информация – училище, град, отбор и други.