Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Близо 60 души, водени от голямата си любов и съпричастност, бягаха в името на изчезващата птица

Едно от най-големите масови спортни събития в столицата – Софийският маратон, събра специалисти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и любители на природата и птиците в отбор с кауза: „Миля повече за египетския лешояд“.
Близо 60 бегачи, като половината от тях бяха деца от спортен клуб „Приорити спорт“, спортен клуб „Шампион“ София, както и от баскетболен клуб ЦСКА, избраха да подкрепят в състезанието усилията на световно застрашената птица по време на дългия й и опасен миграционен път.
Десетки души със знака на египетския лешояд  от най-малките „бели лешоядчета“ до възрастните участници, тичаха към старта в едно общо „ято“, носейки банера с „Миля повече за египетския лешояд“, под звуците на бурни аплодисменти и окуражителните възгласи от тълпата наоколо.

Множеството се запозна не само с египетския лешояд като вид, но и защо тази мигрираща птица е толкова важна за природата у нас и по света. За всички заинтересовани да участват в отбора беше организирана специална шатра на египетския лешояд, от която в продължение на 3 дни преди старта се взимаха стартовите пакети за участие. Участниците получиха брошура с важна информация и научиха повече за тази уникална птица от екипа на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“.

Ръководителят на проекта – д-р Стоян Николов от БДЗП, който покри 10-те километра, сподели след маратона, че като млад и неопитен лешояд по време на първата си миграция, въобще не е знаел докъде ще стигне и дали изобщо ще успее да премине финалната линия, но в името на величествена птица не се е отказал. Всички участници са сигурни, че египетският лешояд наистина окрилява и дава куража да продължим, независимо от трудностите.

По този вдъхновяващ начин организаторите от Българско дружество за защита на птиците дадоха начало на информационната кампания за международния проект, като  каузата ще премине през 14 държави, на 3 континента, започвайки от София!

LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874) обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Асоциирани бенефициенти са Гръцко орнитологично дружество/ BirdLife Гърция, WWF ГърцияКралско дружество за защита на птиците (RSPB), Асоциация Природа / BirdLife Турция (DD), BirdLifе за Близкия ИзтокBirdLife АфрикаОрнитологичния изследователски институт „А. П. Левентис” (APLORI), Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/RaptorsMoU), Зелени Балкани.