Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Имаме удоволствието да ви поканим на откриването на Лендарт инсталациите на Атанасовско езеро, създадени по време на арт пленера в края на април по протежение на Пътеката на саблеклюна. Мащабни художествени конструкции от клони и тръстика бяха инсталирани непосредствено до езерото, които се движат под въздействие на вятъра. Стари солничарски дъски, разядени от солената вода послужиха за създаване на скулптурен обект под формата на огромно яйце. Идеята му е, освен като произведение на изкуството,  да служи и като артистично укритие за наблюдение на птиците.

Заповядайте на 10 май (четвъртък) от 17.00 часа пред Укритието за наблюдение на птици, откъдето заедно ще се отправим към арт инсталациите. На откриването ще присъстват и част от участниците в арт пленера – учениците от специалности „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, които под ръководството на Добрин Атанасов, Любен Кулелиев – артпедагози от Център АЛОС, и Калоян Минчев – техен асистент, изработиха мащабните художествени конструкции.

Ще имаме възможност да се запознаем с този необикновен стил в изкуството и с начина по който той се вплита естествено със заобикалящата среда. Това от една страна разширява района за разходка и естетическа наслада около езерото, а от друга – за пореден път вплита в едно природните и културни стойности на лагуната.

На фона на залязващото слънце и на чаша бяло вино ще се насладим на новите придобивки за гражданите и гостите на Бургас и ще погледаме птиците, които в момента гнездят в района – рибарки, саблеклюни, кокилобегачи или се хранят – лопатарки, свирци и др.

Инициативата е част от комуникационните дейности по проект „Солта на живота“ – организиране на пленери и изложби за Атанасовско езеро и се води от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Работата на Център АЛОС с ученици се осъществява като част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.