Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Атанас Делчев

Ветеринарно-медицинската експертиза, извършена от специалисти в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, показа наличието на две сачми в тялото на простреляния край Джебел египетски лешояд. От Окръжната прокуратура в Кърджали споделиха, че съдебно-балистична експертиза ще установява дали може да се определи точното оръжие, с което е убита птицата.

© Зелени Балкани

© Зелени Балкани

Припомняме, че през септември Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя бе първият египетски лешояд, излюпен в европейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България. Установяването на смъртта на Бояна стана, след като екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) засече „тревожен сигнал“ от GPS предавателя, с който бе маркиран лешояда при своето освобождаване в дивата природа.

Воденото досъдебно производство се наблюдава от Окръжната прокуратура в Кърджали, а разследващите органи са от Районно управление – Момчилград.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

За последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си. Миналата година друг случай разтърси природозащитната общност не само у нас, но предизвика отзвук и в Европа – в Разград заловиха бракониер, в чийто дом бяха открити замразени трупове и препарати на над 20 вида  защитени птици и бозайници. Престъпленията срещу дивата природа причиняват значително намаляване на биологичното разнообразие и могат за миг да обезсмислят години усилия за опазване на даден вид.

Бояна

© Волен Аркумарев

БДЗП и Зелени Балкани полагат усилия за спасяването на египетския лешояд от изчезване чрез мащабен проект „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/874), който обединява усилията на повече от 20 организации в 14 държави в Европа, Близкия Изток и Африка.