Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Подкрепата на винарна „Братанови“ за Българското дружество за защита на птиците и българската природа стана традиция. За поредна година винарната подкрепя БДЗП в опазването на световно застрашения царски орел, като дарява част от сумата от всяка продадена бутилка от своето младо мерло от Шишманово. Етикетът на бутилката отново носи лика на величествената птица.

Младото вино е пивко, плодово и свежо, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар. Виното ферментира с дивите дрожди от лозето, без добавяне на пакетирани селектирани дрожди. От следващата седмица виното с благородна кауза ще може да намерите във винените магазини, някои ресторанти и магазини Фантастико.

Царският (кръстат) орел е една от най-редките птици както в България, така и в света. В миналото е бил сред най-разпространените хищни птици у нас, а днес популацията му наброява едва 29 двойки. Повечето от тях са останали в Югоизточна България, като най-много са в Сакар. От хилядолетия царският орел е почитан като свещена птица, защото предците ни смятали, че прогонва градоносните облаци и спасява реколтата.

Семейната винарна Братанови е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове. Собствените 24 хектара лозя са разположени върху хълмовете на Южен Сакар, край Харманлийското село Шишманово. Споделяйки идеите на независимите лозаро-винари, философията на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели.