Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година на днешния, Световен ден на врабчето – 20 март, ние, Българското дружество за защита на птиците, стартирахме кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“. Време е да я повторим. Готови ли сте?

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.
„НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще разчитаме на вас да се включите в броенето през май. Целта ни е да установим закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е много важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места.

А защо ще броим месец по-късно? През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще можем да разберем местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им.

Миналата година доказахме, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Искаме да разберем, дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

В кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ предстоят различни активности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП birds.bg.

Разчитаме, че всичките 550 човека, които броиха преди година отново ще бъдат част от семейството на врабчетата и през май, и се надяваме да увлечем много повече хора да се включат в „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“.