Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Предавателите, които поставяме на червеногуши гъски ни дават изключително ценна информация за миграцията, местата за гнездене и почивка, заплахите и причините за смъртност. Те обаче са трудни за поставяне и недотам удобни за птиците. Ето защо преди година от БДЗП инициирахме партньорство с литовската фирма Орнитела по проект за разработване на нов тип предавател. Целта е да се разработи предавател-нашийник, който да е приложим за червеногушите гъски.

При много от едрите видове гъски отдавна се използват такъв тип предаватели, но за червеногуши гъски все още няма подобни разработки. Особеностите на вида са дребното тяло, късата шия и малката човка, които трябва да се вземат предвид при конструирането.

След консултации с колеги от WWT, започнахме дълъг процес по разработката на устройството със специалистите на  Орнитела. През есента на миналата година, успяхме да стигнем до два варианта, които да бъдат тествани на живи птици и тогава се обърнахме за съдействие към Зоопарка на о-в Джърси и колегите от Durrell Wildlife Conservation Trust. Реакцията беше позитивна и след като документите, свързани с експерименталното тестване на новите предаватели преминаха през оценка от етичната комисия на зоопарка и техните ветеринари, през февруари тази година колегите от зоопарка поставиха началото на тестов период на предавателите, като поставиха четири нашийника на част от техните червеногуши гъски, които обитават парковите площи на зоопарка.

Възможното използване на подходящи предаватели, базирани на нашийници, може да подобри и разшири приложимостта на предаватели при проучването на червеногуши гъски и съществено да намали времето за обработка и манипулация на птиците при маркиране с предаватели. Надяваме се, че експерименталните проучвания в Джърси ще преминат успешно и съвсем скоро ще може да използваме новоразработените предаватели. Към момента наблюденията показват, че гъските се чувстват добре и свикват с предавателите.