Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Преживейте с нас първата си или поредна среща с къдроглавите пеликани на Керкини. Ние, Стил Травъл и Българското дружество за защита на птиците, Ви каним на зимно Керкини само за ден, но пък затова с обещание за среща с много видове птици, защото:

  • Керкини е убежище през зимата за почти 130 вида птици.
  • През февруари числеността на водолюбивите птици надхвърля 40 000 индивиди.
  • Керкини е едно от най-атрактивните места на Балканите за наблюдение на къдроглав пеликан, розово фламинго, кафявоглава потапница, морски орел, голям креслив орел, сив жерав, а защо не и един от най-застрашените видове в световен мащаб – малката белочела гъска.

 

Пътешествието, което ви предлагаме е с кауза – да подобрим състоянието на платформите за гнездене на къдроглавия пеликан в блатото Песчина на остров Персин. Така заедно ще дадем по-голям шанс на вида да отглежда спокойно малките си във втората гнездова колония на къдроглавия пеликан в България.

Пътуваме на 23 февруари 2019 г., събота. Цената на еднодневната екскурзия с кауза е 45 лв., като с това дарявате 5 лв. от тази сума за поддържане на изкуствените платформи за гнездене на къдроглавия пеликан в блатото Песчина. Цената на екскурзията важи само за членове на Българско дружество за защита на птиците. Може лесно да се присъедините към семейството на БДЗП и да подкрепите каузата, като станете член тук.

Ето и програмата на нашето пътуване:

6.30 ч. Отпътуване от паркинга пред национален стадион „В. Левски“.

Маршрутът следва трасето на магистрала „Струма“. Почивка за кафе в района на Благоевград. В Кресненското дефиле има възможност за спиране с цел наблюдение местната колония на белоглавия лешояд.

Около 11.00 ч. се очаква да сме в района на Керкини. Последователно спираме на най-атрактивните за наблюдение на птици места около Керкини. Ще направим пълна обиколка и ще спрем в най-южната точка на язовира, там където е язовирната стена.

Ще подхранваме групата къдроглави пеликани, придържащи се в близост до рибарските пристани и привикнали местните рибари да споделят част от улова си с тях.

Ще имаме възможност да се качим на лодки (срещу допълнително заплащане), за да доближим ятата с розово фламинго и птиците струпани в периферията на заливната гора.

Тези, които желаят могат да се порадват на гостоприемството на местна таверна с ястия характерни за района, сред които са и биволските специалитети.

Отпътуване от района на Керкини около 17.00-17.30 ч.

Очаквано време за завръщане в София около 21.30-22.00 ч.

За да сме добре информирани и да не пропуснем важни наблюдения по време на пътешествието за нас ще се грижи специализиран водач. Той ще ни разказва за местата, през които минаваме, ще ни даде обстойна информация за националнен парк „Керкини“, за различните видове птици, които се наблюдават в района и за начина, по който могат да бъдат различавани отделните видове птици и още нещо.

Ние, организаторите, ще осигурим известно количество бинокли и ще носим зрителни тръби, за да сме „въоръжени“ с всичко необходимо за професионално наблюдение на птици.

Цената е валидна за група от минимум 35  туристи.

При по-малка група цената се увеличава.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, всички пътни и гранични такси, екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване, подхранване на пеликани, ползване на бинокли и зрителна тръба.

Цената не включва: разходка с лодка – 7,00 Евро на човек, храна.

Желаещите да се запишат за екскурзията, трябва да попълнят онлайн формата за записване, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета, и в тридневен срок да заплатят таксата за участие.

Записването може да направиш тук

Запиши се до 18.02.2019 г. (понеделник). Цялата сума за еднодневната екскурзия трябва да бъде платена до 19.02.2019 г. (вторник). Ти си на ход!

„Стил Травел“ ЕООД предлага при желание сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“ – около 3,5% от стойността. Застраховката се сключва в деня на подписване на договора. 

„Стил Травел“ ЕООД има сключен застрахователен договор „Отговорност на туроператора“ по чл.42 от ЗТ с №0370010001382 със „ЗД ЕВРОИНС“  АД с адрес: София, бул. „Христофор Колумб“ №43, валиден до 04.04.2019 г.