Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Дванадесет момичета и момчета на възраст от 12 до15 години премериха знанията си за природата и птиците в националния кръг на Олимпиадата по орнитология, организирана за осми пореден път от БДЗП, в партньорство с Регионалните инспекторати на образованието в Бургас, Варна, В. Търново, Кърджали, Плевен, Пловдив и Хасково. Състезанието за финалистите беше в три части – теоретичен тест и две практически задачи – за разпознаване на 20 птици по снимки и 10 вида – по звуци. Участниците показаха изключително високо ниво на познания и спортно самообладание. След състезанието, те изслушаха с интерес презентацията за Мониторинга на обикновените видове птици, имаха възможност да се запознаят с интересната интерактивна експозиция в ПЗЦ «Източни Родопи», да се наслаждават на природата, на полета на белоглавите и египетските лешояди, както и на други интересни видови птици, които се срещат в района на Маджарово.

Първо място и бинокъл за втора поредна година спечели Владимир Милов, ученик в Плевенската математическа гимназия «Гео Милев». Втора се класира Ваня Ангелова от СОУ «Петър Берон», Свиленград, а третото място зае Ивайло Пушкаров от ОУ «Христо Ботев», с. Ореш, Великотърновска област.

Призовата тройка  – Ваня, Владимир и Ивайло

Преподавателите получиха за награда тениски с надпис «Ние сме редки птици»

Снимка за спомен на всички участници в Националния кръг на Орнитологична олимпиада`2006 – състезатели, преподаватели и организатори. Част от доброволците останаха в Маджарово за участие в Природозащитен лагер Картали`2006, който ще продължи от 3 до 8 юли т. г.

Осем години олимпиада –
осем свещи на тортата!

Финалният кръг на Орнитологичната олимпиада за ученици се провежда с подкрепата на проект “Схема за мониторинг на обикновените видове птици”, финансиран от RSPB. Поздравяваме участниците за активността и добрите резултати! Благодарим на домакините от ПЗЦ “Източни Родопи” и на членовете и доброволците на БДЗП за съдействието в организацията!

Олимпиадата по орнитология е в три кръга – училищен, регионален и финален. В нея участват ученици от 6 до 8 клас. Тази година в училищния кръг се включиха повече от 800 деца от цялата страна. Надпреварата в регионаните кръгове в началото на юни продължиха 80 от тях.