Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Ежегодният маратон на пролетната миграция на египетските лешояди е към своя край, като всички четири възрастни птици, маркирани с GPS предаватели, в момента успешно достигат своите гнездови територии. След шестмесечна почивка в топлата африканска савана е време отново да се срещнат със своите партньори и да дадат живот на ново поколение смели пътешественици.

Борис, както обикновено, бе най-нетърпеливият и пръв напусна сухия пустинен пейзаж и се отправи на север. Той прекара зимата в Етиопия и на 23 февруари започна своето 5000 км епично пътуване до родината. Борис имаше нужда само от 23 дни, за да завърши състезанието, печелейки поредния трофей от маратона.

Аос стартира втори – на 1-ви март, от централен Чад. Той се отклони с  няколко стотин километра от първоначалния си маршрут и посети Ирак, което доведе до голямо закъснение, и завърши състезанието за 42 дни или почти два пъти по-бавно от Борис. Но тъй като той гнезди в Албания, трябва да признаем, че маршрутът му е с 1000 км по-дълъг от този на българския му съперник.

Състезанието между Джени и Иляз бе наистина оспорвано до последния момент. И двамата зимуваха в Чад, но докато Джени се установяваше в централната част на страната, Илиаз предпочиташе по-влажните и гористи местообитания на юг. Като се има предвид това предимство и фактът, че Джени започна своята миграция на 10 март, а Илияз – на 12 март, можехме да предположим, че тя лесно ще спечели надпреварата. Но Илиаз се оказа по-умел и изминаваше по-дълги разстояния през деня и бързо компенсира натрупаното забавяне. Предимството на Джени се стопи рязко и двете птици почти се срещнаха в Южна Либия. Суровите метеорологични условия в Сахара с вероятно силни северни ветрове и пясъчни бури ги принудиха да променят първоначалната посока на полета и да направят огромен обход на юг. Джени реши да стигне до Нил и след това да следва лесния маршрут на север по течението на реката, докато Иляз продължи през пустинята и успя да достигне до Израел два дни преди Джени. Но нищо не е загубено до последната минута. Илиаз направи погрешна стъпка, минавайки през планините на централна Турция, докато Джени се промъкна през Западна Анадола. Въпреки това, на 6 април и двамата бяха на 600 км от гнездовите си територии и финалната права наближаваше. Рано сутринта на следващия ден и двамата се насочиха към последния етап от епичното пътуване. Илиаз реши да избегне всякакъв морски маршрут и да премине през Босфора, докато Джени пое предизвикателството и предпочете да прелети над морето през Дарданелите. Тази стратегия се оказа успешна и след 6000 километра след старта накрая спечели състезанието само с няколко часа разлика. Какъв епичен полет!

Междувременно четирите египетски лешояда, отгледани на затворено, пуснати миналата година в България, все още са в местата си за зимуване. Това е нещо обичайно за младите египетски лешояди и повечето от тях остават в Африка през първите 2-3 години от живота си.

Акага прекарва зимата в Афар, Етиопия, където е най-голямото струпване на зимуващи египетски лешояди в Африка с над 1600 индивида, преброени през януари 2019, като може би се намира в област без GSM покритие. Надяваме се, че скоро ще се обади у дома.
Поля се установява в централен Судан, недалеч от столицата Хартум. Тя все още е неподвижна и не мисли да се върне в родните територии.

Бояна е в Чад близо до езерото Фитри. Тя редовно се настанява на акациеви дървета и прелита над сухата савана. Движенията й са ограничени до площ от около 200 км.

Пантелей все още е на Крит, където е намерил нови приятели – брадат и белоглав лешояд. Очакваме с нетърпение да видим, дали ще остане на острова цялото лято или ще се присъедини към пролетната миграция на други грабливи птици към континента.
Всеки може да наблюдава придвижванията на маркираните египетски лешояди тук.

LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874) обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Асоциирани бенефициенти са Гръцко орнитологично дружество/ BirdLife Гърция, WWF ГърцияКралско дружество за защита на птиците (RSPB), Асоциация Природа / BirdLife Турция (DD), BirdLifе за Близкия ИзтокBirdLife АфрикаОрнитологичния изследователски институт „А. П. Левентис” (APLORI), М