Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Светослав Цветанов

Всяко лято екип от доброволци на Българското дружество за защита на птиците охранява гнезда на египетски лешояди в „крепостта“ на вида на Балканите – Източните Родопи. Подкрепете техните усилия да опазят новото поколение на една от най-бързо изчезващите птици на планетата!

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство, бракониерство и злополуки при първите полети на малките. През август, когато младите птици се учат да летят, охранителите наблюдават всеки ден гнездата от разсъмване до настъпването на вечерта, за да реагират незабавно при възникнала опасност.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са участвали в охраната на гнезда на египетски лешояди, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени 5 малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.

Всяко дарение ще бъде изразходвано за:

  • пътни разходи и храна за доброволците;
  • организация на логистика и превоз на пазителите до всяко гнездо през трите седмици;
  • разходи при наемане на лодка и допълнителни хора при ситуации и случаи на инцидент с бедстващи птици;
  • транспорт на бедстващи птици до Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора;
  • закупуване на лични предпазни средства, материали и аптечки за първа помощ;
  • застраховка на всички доброволци.

Може да дарите онлайн на сайта ни, или на следната банкова сметка:

IBAN: BG53UBBS81551060107329
BIC: UBBSBGSF
Обединена българска банка АД

Основание за дарение „Охрана на гнезда“ + телефон или имейл за контакт

Опазването на живота на всяко едно малко египетско лешоядче е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. Само едно на 10 малки оцелява, за да създаде семейство. България приютява около 50% от популацията на египетския лешояд на Балканите. В момента в Източните Родопи гнездят 18 двойки.

Лешоядите са изключителни птици с важната мисия да почистват природата от останки на животни и по този начин спират разпространението на зарази сред дивия свят и хората. За съжаление, навсякъде по света популациите на различните видове лешояди драстично намаляват. Всяко усилие да им помогнем е безценно!