Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Единственият екип с обучено куче за борба с отровите в България има нужда от вашата помощ

Единственият в България екип с обучено куче за борба с отровите – немската овчарка Барс и неговият водач – Николай Терзиев, имат нужда от подкрепа. Те  изпълняват важна мисия – предпазват природата и нас самите от най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

Да, единствен! Няма друг подобен екип в страната ни. В цяла България няма нито едно друго куче, което да може да прави това, което прави Барс. Няма друг обучен водач на такова куче, изградил неразривната и жизнено важна в опасни ситуации връзка с него.

Вече четири години Барс и Ники са част от екипа на е Българското дружество за защита на птиците. Досега двамата са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания във важни за световно застрашени видове птици местообитания. Барс и Ники се отзовават на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години. Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху популациите на хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло бе унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония на вида.

Борбата с отровите в природата е мисията на Ники и Барс. Благодарим на всеки, който застава редом до тях и подкрепя пазителите на дивия свят!

Необходимата сума е 5000 лв. Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му:

  • Закупуване на специална и скъпоструваща храна за Барс, която е единственият вид храна, даваща се на куче, търсещо отровни примамки. Строгият хранителен режим предпазва обученото куче от това да посегне на поръсено с отрова парче месо.
  • Редовни прегледи, ваксинации и обезпаразитяване – дългият престой в дивата природа, контактът с трупове на диви и домашни животни поставят ежедневно на риск здравето на кучето.
  • Екипировка – от средства за награждаване до сигнални жилетки, които ясно показват, че това е работно животно, изпълняващо служебните си задължения.
  • Пътни разходи – поддръжка на високопроходим автомобил и горивото към него, за да може да се откликва на всеки сигнал за отрови в природата на всяко място в България.

Как да помогна?

Дари

Може да подкрепиш екипа като дариш онлайн тук, чрез platformata.bg, на кратък номер 17 777 с DMS POLET (цена за еднократно дарение за абонати по договор с Теленор, VIVACOM и А1 за един sms е на стойност 1 лв., за потребители на предплатени услуги – 1.20 лв.) или на следната банкова сметка:

IBAN BG55 RZBB 9155 1060 1073 29
BIC RZBB 9155
Райфайзенбанк ЕАД – клон България

При дарение от 20 и повече лева получаваш като подарък календара на Българското дружество за защита на птиците за 2021 и специално подпечатана от Барс благодарствена картичка 🙂

Изпрати ни име, платежното за дарението, e-mail и телефон на , за да се свържем с теб!

Сподели

Разкажи на близки и приятели и/или сподели в социалните мрежи за кампанията ни и за пагубното действие на отровите в природата.

Всеки, който иска да научи повече за екипа с обучено куче на Българското дружество за защита на птиците, може да се свърже директно с водачът Ники Терзиев на телефон:
0878 599 374

Вашата подкрепа е безценна в борбата с отровите в България! Благодарим ви най-сърдечно!

 


 

За Барс

Барс е роден в Унгария. Той е немска овчарка от работната линия, затова е различен от изложбения тип животни, като познатият на всички комисар Рекс. Неговите родители и родителите на неговите родители са били на служба в полицията или армията като редови служители, следящи спазването на закона и това е една от причините за отличните му работни заложби. Когато е едва на една година, той се среща за първи път с нашия колега и бъдещ негов водач Ники, който пристига в Унгария в рамките на проект по програмата „LIFE“, за да се обучава как да тренира и работи с кучета, намиращи отровни примамки. Курсът е 50 дневен, кратък и интензивен, но още през първата седмица Барс и Ники изграждат силна връзка помежду си и оттогава,  четири години по-късно, те са неразделни.

За Ники

Другата половина от неделимото цяло е Ники. Ники е част от БДЗП вече 15 години, като винаги е бил незаменим в природозащитните и образователните ни дейности. От 2016 г. той е водач на екипа ни с куче за борба с отровите и това се превърна не само в професия и мисия, но и неизменна част от всеки негов без изключение ден. Барс и Ники са постоянно заедно, независимо, дали е ден за работа или почивка. Барс се превърна в четвъртия член на семейството на своя водач.

Работен режим

Да обучите, тренирате и работите с куче, което търси отровни примамки, не е лесно. От гледна точка на риска за четирикраките ни другари, тази работа се нарежда на второ място веднага след откривателите на заровени експлозиви. От една страна кучето трябва да е много енергично и да има вроден инстинкт да търси и открива, но от друга – връзката с водача да е достатъчно силна, за да се спре евентуално самонаграждаване, нещо, което е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото природата на силния и успешен търсач е дълбоко свързана с независимост и способност да се вземат самостоятелни решения. Отличната работа при локализирането на поръсеното с отрова парче месо лесно може да се превърне в трагедия, ако кучето реши, че изяждането на намереното е един чудесен завършек на добре свършената работа, при това напълно заслужено! Точно тук се намесва водачът. Негова е ролята е да балансира между моментното удовлетворение на животното и контролирането му с цялата необходима строгост, но  без да се прекалява, за да се остави позитивно усещане, важност и неразривна свързаност в тази малко особена наша „глутница“.  От друга страна кучето трябва да има силно доверие в преценката на водача, въпреки своето мнение, нещо, което се изгражда много преди настъпването на този момент, чрез постоянните тренировки и ежедневните взаимоотношения. Както казахме – връзката трябва да е силна, за да бъде успешна. Точно както при хората – трябва да се събират онези, които са подходящи един за друг.

За отровите

Природата няма свой собствен отработен механизъм за бързо справяне с изкуствено създадените от човека отрови и затова веднъж поставени, токсичните субстанции могат да действат с години. Още по-лошото е, че всяко животно, което ги докосне или изяде, може да измине известно разстояние преди да умре. Така смъртоносният ефект се умножава многократно и цели територии  биват „замърсени“ със своеобразни отровни „бомби“, които също могат да бъдат погълнати на свой ред и да предизвикат вторични, третични и т.н. отравяния – веригата на отровите бързо расте и много трудно може да бъде прекъсната. Понякога на тези места израстват ядивни гъби с изсмукана от земята отрова, която е възможно да попадне и в човека. Въпреки че законът изрично забранява използването на забранени субстанции като отрови, контролът по спазването му е много труден.

Екипът бе създаден в рамките на LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.