Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Стойчо Стойчев/БДЗП

Експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Фондация „По-диви Родопи“ и  „Зелени Балкани“  участваха в маркирането и поставянето на предаватели на общо 13 черни лешояда в адаптационната волиера край Маджарово. Лешоядите ще останат във волиерата още един месец, след което ще бъдат освободени. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.

В събитието се включиха над 20 души. Всяка една птица бе прегледана, след което маркирана със стандартен метален и PVC пръстен, като й бе поставен GPS/GSM предавател. Проследяващите технологии и маркировка ще позволят на експертите да следят лешоядите в реално време и ще помогнат да се проследи адаптацията им в новия им дом в Източните Родопи.

© Стойчо Стойчев/БДЗП

Очакваме те да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина.

© Стойчо Стойчев/БДЗП

Надеждата на експертите е, че черният лешояд ще се утвърди отново като ключов вид в района в близкото бъдеще, а някой ден отново ще обитава цяла Европа. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с реинтродуцираните черни лешояди в Стара планина.

© Стойчо Стойчев/БДЗП

Птиците са предоставени от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация „По-диви Родопи“ и са финансирани от Rewilding Europe.