Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Историите на всички приятели „замесени“ в търсенето, проучването и опазването на царския орел у нас са безкрайни. Някои от тях комични, други драматични, трети мокри и дори такива застрашаващи здравето и живота на участниците в тях. За радост и до днес, завършващи благополучно за героите им – хората и царският орел.

Връщаме се много назад във времето с история, разказана от човек, който е отдал почти 20 години от живота си за опазването на царския орел. Разказаното от него не е прецедент, а почти ежедневие. Историята е пример за всеотдайност и любов. Ето я и нея:

Проучването на любимата ми птица царския орел не е лесна задача. Още са ярки спомените ми от един „мокър“ ден на терен. Всичко започна така – след като бях локализирал територията на една двойка царски орли, оставаше да открия гнездото. Рано сутринта се насочих с бялата „ЛАДА НИВА“ по мек полски път, който лъкатушеше покрай малка река. В далечината се виждаха големи дървета и предполагах, че гнездото е там. Наближавайки тополите трябваше да пресека реката, в която нямаше много вода. Оказа се, обаче че под водата е имало нанос от тиня, който аз не видях и така „Нивата“ започна да боксува и затъна. Понеже нямаше блокаж на диференциала нямаше как колата да излезе от тинята на собствен ход.

Скочих в реката и с плуване достигнах другия бряг. От там вървях 10 км до безлюдно сакарско село, в което намерих единствения тракторист пиян в кръчмата. Нямаше друг начин, само той можеше да извади колата с трактора си. Късно привечер заедно успяхме да стигнем до затъналата Лада. Трактористът вече беше почти изтрезнял и след като аз доплувах до Нивата, вързах въжето и издърпахме колата. Така почти при пълен мрак стигнах дърветата и видях, че там няма  гнездо за мое съжаление.

Така завърши този злополучен и вълнуващ ден от изследването на царския орел.

Години след тази история освен да търсим и пазим гнезда на вида у нас, ние прилагаме и друга много важна мярка за неговото опазване, а именно осигуряването на сигурен и защитен дом за орела и неговите малки. И вие може да сте част от това, като ни помогнете да купим повече земи в Сакар, които да съхраним в добро състояние, така че в тях да има повече лалугери – любимата храна на орела.

Купи дом за царския орел, като дариш 1 лв. на 17 777 с DMS POLET!

Нека да виждаме по-често полета на царските орли в небето на България!

Каузата ни е част от националната кампаният БЪЛГАРЯ ДАРЯВА!