Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вечерта на 16-ти септември местен жител от село Бов подава сигнал за намерен мъртъв белоглав лешояд. Информацията стига до колегите ни в ПЗЦ „Пода“, които я препращат на свой ред към екипа за борба с отрови на БДЗП. Разбираме, че има сериозен проблем, когато от Фонда за дива флора и фауна ни съобщават, че два от маркираните им с предаватели белоглави лешояди, намиращи се в същия район, най-вероятно са мъртви.

Същият ден екип на ФДФФ и Дружеството за защита на хищните птици посещават района, но, поради късния час, успяват само да локализират мястото, където са се хранили за последно лешоядите. Там откриват почти изяден труп на теле и мъртъв скален орел. Мястото следва да се третира като местопрестъпление и поради това не преместват или покриват откритата мъртва птица. На следващия ден екип на БДЗП със специализираното за откриване на отрови и отровени животни в дивата природа куче Барс, заедно с полиция, ветеринари, представители на РИОСВ и екип на ФДФФ и ДЗХП, активно претърсват района. Пресеченият терен силно затруднява търсенето, но благодарение на предавателите и на Барс, са намерени двата мъртви маркирани лешояда. Скалният орел е изчезнал.

Изключително ценна е реакцията на човека, подал сигнала до нас за намерения белоглав лешояд в селото, като е прибрал и съхранил птицата. Неговите адекватни действия са от голямо значение за провеждането на токсикологичните изследвания и за предстоящото разследване!
Така намерените до момента жертви са три белоглави лешояда. По непотвърдена информация местни хора са видели друга голяма птица да пада някъде в планината. По експертна оценка броят на лешоядите, които са се хранили на мястото на инцидента, е между 15-20. В следващите дни предстои да се установят по-точно последствията от трагичния инцидент.

Благодарим за съдействието на всички служби и заинтересовани страни и се надяваме, че извършителите ще бъдат заловени и наказани. Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ умолява всички туристи и посетители на парка, както и на района на Искърското дефиле, да подават своевременно сигнал, ако забележат мъртва или бедстваща граблива птица.

Обучението и работата на екипа за борба с отровите – специалното обученото куче Барс и неговия водач – Николай Терзиев, сe осъществяват по LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.