Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Птиците ни носят радост! Ние от Българско дружество за защита на птиците отдавна много добре знаем това, но сега и на тези, на които са им нужни научни доказателства, могат да се уверят.

Днес, по случай Международния ден на птиците – 1-ви април – една от най-старите дати в природозащитния календар, ще ви запознаем с научно изследване, което доказва връзката между контакта с птиците и подобреното благосъстояние и усещането на щастие у хората. Проучването, проведено от Немския център за интегративни изследвания на биологичното разнообразие, е публикувано в Ecological Economics и е фокусирано върху европейските жители. Резултатите от него установяват, че щастието корелира със специфичен брой видове птици. Според изследването най-щастливите европейци са тези, в ежедневието на които присъстват многобройни видове птици или които живеят в почти естествена среда, обитавана от най-различни пернати видове.

Авторите на статията изчисляват, че наличието на около 14 допълнителни вида птици осигурява удовлетворение колкото и печеленето на допълнителни 150 долара на месец.

За изследването учените използват данни от „Европейското проучване на качеството на живот“ от 2012 г. , за да изследват връзката между видовото разнообразие около домовете, градовете и населените места и как то е свързано с чувството за удовлетворение у хората. Анкетирани са над 26 000 души от 23 европейски страни.

Птичите песни засилват положителното преживяване от разходка сред природата. Интуитивно усещаме чрез тях спокойствието на здравата екосистема и се възстановява вярата ни в естествения ред на света. В САЩ наблюдението на птици се превърна в по-често срещано и достъпно хоби по време на пандемията.

Международният ден на птиците, който се чества на 1-ви април, е един от най-старите празници от екологичния календар. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Ято птици