Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Волен Аркумарев

Преди броени дни екип на БДЗП маркира с GPS предавател в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ женски египетски лешояд, който получи името Ади.  Птицата е с необикновена история,  която започва точно преди 14 години. Представяме ви я през погледа на д-р Волен Аркумарев:

„В един горещ юлски ден през 2008 г. Ивайло Ангелов, експерт по лешоядите от БДЗП, се спусна с алпийска екипировка до гнездото на двойка египетски лешояди в сърцето на Източни Родопи. Там той откри две малки на подходяща възраст за опръстеняване. Малките са маркирани с метален и цветен пръстен с уникален код, който да позволи разпознаването им в дивата природа в бъдеще.

Египетски лешояд

Ади през 2008, © Ивайло Ангелов

По това време GPS предавателите бяха нова и скъпа технология, която не се използваше все още на Балканския полуостров, така че единственият начин за маркиране на лешоядите бе чрез пръстени. Двете малки отраснаха и направиха първите си полети, а през есента поеха по дългия път към Африка. Дълги години никой не ги бе наблюдавал и съдбата им остана неизвестна.

Шест години по-късно през 2014 г. египетски лешояд с метален пръстен на крака се появи и зае гнездова територия в Източни Родопи. За нас беше ясно, че това е едно от над 70-те малки, опръстенени в периода 2007-2010 г., което явно бе загубило цветния си пръстен. Надписът на металния пръстен обаче не можеше да бъде разчетен от разстояние и идентичността на тази птица остана тайна.

В продължение на 6 години нашите екипи правиха опити да заснемат достатъчно отблизо пръстена на крака на лешояда, за да може да се разчете надписа и през 2020 г. най-после успяха. С трепет разбрахме, че това е именно едно от тези две малки, които бяха опръстенени през 2008 г. То се бе превърнало в прекрасна женска, която гнезди на 13 км от родното си гнездо и отглежда свое собствено поколение.

Огромно бе вълнението ни да държим тази птица отново в ръцете си след толкова много години. Сега, благодарение на GPS предавателя, ще можем да научим много повече за нейния живот. Надяваме се, че през есента Ади ще мигрира успешно към Африка и ще ни разкрие своите зимни квартири.“

Египетските лешояди могат да живеят до 30 години в дивата природа, но малко от тях оцеляват толкова дълго поради множеството заплахи, които ги дебнат в местата за размножаване и по миграционния път. Те започват да се размножават, когато са на възраст 6-8 години. Ади е в разцвета на силите си и тази година тя отглежда поредното си малко, което ще напусне гнездото през август и ще даде началото на ново поколение, което ще продължи величието на египетския лешояд!