Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вчера, 20 октомври, Министрите на земеделието на ЕС приеха позиция относно следващата Обща селскостопанска политика (ОСП). Въпреки недоволството на учени, граждани на ЕС и природозащитната общност, те гласуваха с огромно мнозинство опасно за природата на Европа предложение.  

Вместо да помогнат на стотици хиляди ферми да се отворят за едно природосъобразно бъдеще, с това решение Съветът на министрите и Европейският парламент циментират вредната система от субсидии. Това би довело до още по-голямо свръхпроизводство, все по-опустошителни въздействия върху околната среда и срив в жизнеспособността на стопанствата.

Видовете и местообитанията намаляват в целия Европейски съюз със спираща дъха скорост, както отново подчерта и докладът на Агенцията по околната среда на ЕС тази седмица. Федералният министър на земеделието Джулия Кльокнер наложи минимален бюджет за така наречените екорегламенти (еко-схеми) от 20%, но без да посочва ефективността на мерките. В най-лошия случай те трябва да влязат в сила до 2024 г. Това би било твърде късно и твърде малко за истински обрат в селскостопанската политика.

Гласуването на други изменения продължава до петък. Надеждата на природозащитната общност е при окончателното гласуване през следващите няколко дни да свържат ясно селскостопанската политика с целите на Зелената сделка и Парижкото споразумение за климата.