Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 22 април, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като част от световната природозащитна организация  BirdLife International, отбелязва 50-годишнината на Деня на Земята, като призовава Организацията на обединените нации (ООН) да превърне правото на здравословна природна среда в основно човешко право.
В писмото BirdLife призовава ООН, като част от отговора си към пандемията на коронавирус, да добави „член 31“ към Всеобщата декларация за правата на човека – утвърждаване на универсалното право на здравословна природна среда, гарантирано от публичните политики, ръководени от устойчивостта и научните и традиционните коренни знания.

Всеобщата декларация за правата на човека се издигна от пепелта на Втората световна война и очерта за първи път основните човешки права, които трябва да бъдат защитени в световен мащаб. Нейните 30 члена обхващат теми като изтезания, робство и образование, но няма нищо за опазването на околната среда – от която зависи човекът и целият живот. Ако бъде успешно, това изменение ще бъде първото допълнение на документа след 1948 г.

„COVID-19 е най-голямата световна криза след Втората световна война. Но макар пандемията да е пагубна, тя също дава шанс, дори задължение, на световните лидери да трансформират обществото – за по-нататъшна защита на нашето благосъстояние и бъдещите поколения “, казва Патрисия Зурита, изпълнителен директор на BirdLife International. „Здравето на нашата планета е нашето здраве. Ние, хората, разчитаме на природата за нашето оцеляване и здрав разум, но нашите действия са нарушили естествения баланс на Земята.“

Намираме се в криза с климата и биоразнообразието, в която над милион биологични видове са изложени на риск от изчезване и която влияе негативно на човешкото здраве. Настоящата пандемия има корени в загубата на местообитания и незаконната търговия с диви животни. И както при кризите с климата и биоразнообразието, COVID-19 подчертава отново необходимостта и възможността човечеството да бъде смело, решително и да работи заедно.

„В миналото са положени усилия за включване на правото на здравословна среда“казва Мелани Хийт, Директор на наука и политики на BirdLife International. „Днес се надяваме, че тежестта на пандемията е достатъчно силен призив към ООН и гражданите на света да се съберат, за да възстановят природата и да ни предпазят от подобни кризи в бъдеще.“

„Член 31 ще бъде подарък за света и бъдещите поколения. И какво по-подходящо време за стартиране на този манифест от Деня на Земята“, казва Асунсион Руис, изпълнителен директор, SEO / BirdLife (партньор на BirdLife в Испания). „Вместо да се учат от кризата с COVID-19 в условията на корона вирус, някои лидери цинично го използват като извинение да отменят опазването на околната среда. Осигуряването на здравословна природна среда е единственият начин за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.“

Писмото настоятелно призовава член 31 да бъде включен в дневния ред на срещата на върха на Общото събрание на ООН за биологичното разнообразие през септември 2020 г. и приет през декември 2023 г., за да се отбележи 75-годишнината от приемането от Общото събрание на Всеобщата декларация.

Това писмо представлява част от по-широк стремеж за подобряване на политикатана ООН в областта на климата и природата и е отворен призив към гражданското общество на останалата част от планетата; включването на правото на здравословна природна среда е задача, зад която всички ние трябва да застанем, ако искаме да защитим своето благосъстояние, оцеляване и да спасим нашата планета.