Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Една от най-красивите птици, обитатели на Защитена местност „Пода “ край Бургас, се завърна от Африка. Блестящият ибис, родственик на свещения египетски ибис, е получил името си от перата, които, спрямо ъгъла на светлината, блестят в различни цветове. С пристигането му гнездовата колония от огромно разнообразие от птици в местността попълни състава си.

Защитената местност приютява единствената по българското Черноморско крайбрежие колония  от блестящи ибиси и се стопанисва от Българското дружество за зашита на птиците (БДЗП), а природозащитният център към нея, който носи името й – „Пода“, посреща всяка година гости от цял свят. Въпреки че в момента центърът е затворен за посетители, заради извънредното положение в страната до средата на май, всеки може да наблюдава на живо от своя дом уникалната природа на местността и нейните пернати обитатели чрез поставената онлайн камера.

На малко повече от 1 квадратен километър, колкото е територията на „Пода“, досега са установени 309 вида птици, което е ¼ от всички видове птици на Европа! Освен блестящите ибиси, в уникалната колония от птици в местността гнездят и червени, сиви, малки бели, гривести и нощни чапли, в отделни години – и големи бели и биволски чапли, малки корморани, голям воден бик и др.

Центърът е създаден през  юли 1997 г. от БДЗП с помощта на Конфедерация Швейцария и Швейцарското дружество за защита на птиците (SVS – BirdLIfe Швейцария) в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието и е първият природозащитен център в България. Всяка година се радва на над 7000 посетители от България и чужбина и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Всеки гост може с бинокъл и далекогледна тръба да наблюдава редки и застрашени птици от терасата на самия център и да научи интересни факти за тях. За фотографите има специални укрития, от които не само могат отблизо да наблюдават интимния живот на птиците, но и да направят „снимката на живота си“. За малките посетители има интерактивна изложба, представяща по интересен начин дивия свят на „Пода“. Не случайно „Пода“ е вече безспорният орнитологичен фокус за българските и чуждестранни любители на птиците.

Център „Пода“  е отворен за посетители целогодишно от 9:00 до 19:00 ч. (април-септември) и от 9:00 до 17:00 ч. (октомври-март), за справки можете да се обадите на 0878 252 722. До края на извънредното положение на 13 май, центърът е затворен за посетители.

В момента част от дейностите по опазване на защитената местност „Пода“ се осъществяват в рамките на LIFE проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския му прелетен път“, изпълняван от Българското дружество за защита на птиците в партньорство с природозащитни организации от Холандия, Гърция, Румъния и Украйна.

Снимките са ни любезно предоставени от Владимир Дерябин – приятел на „Пода“ и отличен фотограф, за което му благодарим!