Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Финалистите заедно с техните придружители, © Венци Георгиев

На 23 април (неделя) се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по орнитология. За него се класираха 20 ученика от общо 133 участника от 5-ти до 8-ми клас от училища в различни населени места в страната.

Финалният кръг се проведе в сградата на Дирекцията на Природен парк „Персина“ – гр. Белене, намираща се на брега на река Дунав и се състоя от две части: тест и разпознаване на видове птици от снимков материал. За участие бяха поканени всички финалисти, техните учители и родители.

Всички деца показаха изключително добри познания за птиците, като тестът и снимките почти не ги затрудниха. Все пак на първо място в Националната олимпиада по орнитология през настоящата година се класира Николай Димитров от ОУ „Свети Никола“ – гр. Стара Загора. Второто място, с минимална разлика от първата позиция, остана за Вероника Павлова от 55 СУ „Петко Каравелов“ – гр. София. На трета позиция се класира Деница Савовска от „Основно Прогресивно училище 1“ – гр. София. За всички участници бяха подготвени и раздадени награди и определители за птици. Първите трима ученика получиха и специални подаръци – бинокли.

Николай Димитров – първо място, © Венци Георгиев

 

Вероника Павлова – второ място, © Венци Георгиев

 

Деница Савовска – трето място, © Венци Георгиев

Националната олимпиада по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя се провеждаше в периода от 1999 г. до 2008 г. с подкрепата на регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие на над 10 000  ученици от цялата страна. През 2022 г. събитието беше подновено след 13 години прекъсване.

© Свилен Чешмеджиев

Опитът ни през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и природозащитата. Някои от победителите от предишните издания вече са изявени учени и специалисти в своята област, с редица значими успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания и награди.

Още ведниж бихме искали да изкажем своята благодарност към всички участници, техните учители и родители!

Националната олимпиада по орнитология се организира в рамките на LIFE проектите: „Животът на пеликана“, „Земите и горите на орела“ и „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.