Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вече са готови резултатите от Европейските дни на птиците – на 6 и 7 октомври т. г. 45 000 души от 31 европейски страни са последвали поканата на BirdLife International да излязат по едно и също време сред природата, за да наблюдават птици и да се забавляват. Наблюдаваните птици са повече от 2 милиона, а програмата на EuroBirdwatch 2007 набъбна до 1120 събития! Данните за България обработи и изпрати екипът на БДЗП в Бургас, а за цяла Европа – партньорът на BirdLife International в Швейцария. Европейските дни на птиците (EuroBirdwatch) се провеждат от 13 години всеки първи уикенд на октомври. В тях участват десетки хиляди природолюбители, а идеята е да се съберат данни за птиците едновременно, в рамките само на два дни, но за цяла Европа.

За орнитолозите „каймакът“ бяха първите наблюдения на гага в Мармара, Турция и на морски орел в Словения. Най-често наблюдаваните птици за цяла Европа са скорец, речна чайка и зеленоглава патица. Най-много събития организираха в Русия – 207. Най-много участници имаше в Испания – 22 000. Най-много птици бяха наблюдавани в Унгария – 461 000.

У нас Европейските дни на птиците се координират от Българско дружество за защита на птиците – българският партньор в мрежата на BirdLife International. Наблюдаваните у нас в този есенен уикенд птици са 11147 от 223 вида, а участниците в специално организираните инициативи – близо 2000. Най-интересните наблюдения за България са на кафявокрил огърличник, белоока потапница и голям маслинов присмехулник. Най-често наблюдавани през двата дни са лиска, скорец и голям корморан.

Най-много птици са наблюдавани в Бургас – половината от общо регистрираните за страната екземпляри. Най-много участници имаше в Пловдив, където при повишен интерес на 5 октомври беше представена и последната публикация на БДЗП – книгата “Орнитологично важни места в България и Натура 2000”. Партньор на БДЗП за инициативата в Пловдив беше екоорганизацията СНЦ Зелени Балкани. Презентация на българската ОВМ-книга имаше и в Свищов. Офисът на БДЗП в крайдунавсикия град координираше и работата в Белене и с. Байкал, в партньорство с ПП Персина.

В двата дни на инициативата доброволците на БДЗП проведоха мониторинг на 10 от 114-те орнитологично важни места /ОВМ/, предложени за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000. Край София активисти и приятели на БДЗП посетиха ОВМ Раяновци, край Свищов – ОВМ Рибарници Хаджи Димитрово, край Бургас – ОВМ Мандра и Пода, а край Пловдив – ОВМ Марица – Пловдив.

Традиционно, освен с наблюдение на птици и излети сред природата, неспециалистите свързват Европейските дни на птиците с организирането на детски игри, конкурси, изложби и хепънинги. Във Варна почистиха къщичките за птици в Морската градина. С радопредаване и детски игри отбелязяха европейското събитие в Гоце Делчев. В подготовката на дните и бърдуочинг туровете участваха членовете и доброволците на БДЗП от Бургас, Варна, София, Свищов, Белене, с. Байкал, Плевенско, Хасково, Свиленград, Гоце Делчев, Сливен. Природозщитният център на БДЗП “Пода” край Бургас традиционно имаше “ден на отворените врати”. На повишено внимание се радваше и посетителският център на дружеството “Източни Родопи” край Маджарово. Детска вокална група “Врабчета” вдигна градуса на настроението в събота в Софийския зоопарк. Зоопаркът и Столичен център за работа с деца, филиал Надежда бяха партньори на БДЗП за дните в столицата. Вижте снимките от София в галерията!

Игри и рисунки за децата в центъра на Гоце Делчев

Наблюдение на птици край Свищов

Този голям ястреб попада в ПЗЦ Пода край Бургас на 6 октомври, в разгара на EuroBirdwatch`07. Приятели на БДЗП намерили птицата, простреляна със сачми и я донесли с въпрос как да й окажат първа помощ. Пострадалият ястреб веднага е изпратен в Центъра за рехабилитация на диви животни в Стара Загора, където се възстановявва.