Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Емил Йорданов

В периода между 9 и 28 август за девета поредна година се проведе кампанията на БДЗП за охрана на гнезда на египетски лешояди. Този сезон необходимите средства за провеждането й бяха събрани, благодарение на дарители от цялата страна, които подкрепиха пазителите на вида в най-уязвимия период за малките – този на първия полет.

В охраната на гнездата през 2021 се включиха осем души, които бяха на пост общо 76 дни пред осем от гнездата на емблематичната птица в Източните Родопи. Успешно отгледаните и напуснали гнездата малки са 14 (63% от младите египетски лешояди в района).

В Северна България трима пазители наблюдаваха общо 12 дни три гнезда на вида с четири успешно отгледани птици или това са всички малки на египетския лешояд в тази част от страната.

По време на охраната едно малко в Източните Родопи, което бе неактивно и даваше сигнали, че не се развива добре, бе взето от гнездото и транспортирано в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Други две млади птици в Северна България бяха прибрани от екип на БДЗП, Зелени Балкани и зоопарка в Прага, заради прекалено ранната си възраст, която не би им позволила да излетят навреме. Те ще бъдат доотгледани в Спасителния център и ще бъдат освободени в дивата природа по метода на отложеното освобождаване като част от програмата на LIFE проекта “Нова надежда за египетския лешояд” за подсилване на популацията на вида на Балканите.

Ранен белоглав лешояд

© Владимир Добрев

Събраните общо 2169 лв. дарения бяха изразходвани за храна на всички участници и пътни разходи. Лагерът бе безвъзмездно предоставен от ПЗЦ „Източни Родопи“, както и санитарните възли. Безвъзмездна логистична помощ на терен указаха Христо Христов и Десислава Костадинова от фондация „По-диви Родопи“ и Борислав Христов.

С пътните разходи са покрити транспортът на участниците до всички осем точки за наблюдение на гнездата или общо 2356 км за целта на охраната. Осъществен е транспортът на едната млада птица и на един бедстващ белоглав лешояд до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, направени са целево три подхранвания на двете площадки на БДЗП в Маджарово и Студен кладенец. Проведени са и срещи с трима местни животновъди, на които са предоставени материали на проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ и техника, която да ползват за охрана на животните си около две от гнездата на вида, които се охраняват по време на кампанията.

Охрана на гнезда на египетски лешояди

© Владимир Добрев

БДЗП изказва огромна благодарност на всички дарители в кампанията „Подкрепете пазителите на египетския лешояд“ и на всички доброволци охранители! Всички вие осигурихте безопасен първи полет в България на една от най-редките птици на планетата през 2021 година!

Останалите средства ще бъдат пренасочени за кампанията за охрана на гнезда през следващата година.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.

Източните Родопи

© Владимир Добрев