Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Антон Стаменов

90 белоглави лешоядчета се излюпиха тaзи прoлeт в бългaрcкaтa чacт нa Изтoчнитe Рoдoпи. Тoвa уcтaнoви eкип нa Бългaрcкoто дружecтвo зa зaщитa нa птицитe (БДЗП) пo врeмe нa мoнитoрингa нa гнeздoвитe кoлoнии нa видa в Изтoчнитe Рoдoпи, който ежегодно oтчитa гнeздoвия уcпeх.

„В сравнение с миналата година имаме 9 двойки повече (общо 120 заели територия двойки) и 15 повече излюпени малки до момента, което е рекорд и сериозен ръст“, споделя д-р Добромир Добрев от БДЗП. „Този резултат показва запазване на положителната тенденция в числеността на популацията в Източни Родопи през последното десетилетие. Броят на пристъпилите към гнездене двойки е рекорден спрямо предишните години в Родопите – 103. И в момента имаме още три двойки, които са на етап мътене, защото са загнездили повторно, така че се надяваме на още три малки.“ – допълни експертът по опазването на вида.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите опити за летене. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото родителите си – около 7 кг., а понякога и повече.

© Добромир Добрев

Екипът ще продължи да наблюдава гнездата, докато всички млади лешояди не излетят. През следващите месеци експертите ще посетят гнездовите територии, за да установят броя на успешно излетелите малки и да отчетат гнездовия успех и продуктивността на популацията в българската част на Източни Родопи.

Дейностите по мониторинг, изследване и опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите се изпълняват с финансовата подкрепа на Фондация „По-диви Родопи“ и Rewilding Europe.