Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година поставиха рекорд с броя на своите малки – цели седем! Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка.

Информацията за уникалното семейство дойде от местни хора в селото – Йовчо Делчев и Александър Александров, които всяка година информират Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за най-известните пернати обитатели на с. Великан. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено. По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството успява да прогони натрапника, но по време на битката женската оставя яйцата за около час, което е критично в периода на мътене. Въпреки това малките се излюпват и изумяват селото със своята численост.
Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната.

Седемте щъркелчета  са на възраст около месец и половина и след две седмици ще започнат първите им опити за летене.
Благодарим на Йовчо Делчев и на Алексанър Александров за предоставената информация, за внимателното наблюдение на двойката и за дейностите им по поставяне на платформи за привличане на други семейства щъркели в селото!

Припомняме, че всеки може да наблюдава на живо друго известно семейство щъркели в YouTube канала на БДЗП Live stream.