Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Рибар спаси бедстващ белоглав лешояд, попаднал във водите на язовир “Студен кладенец” в края на миналата седмица. Благодарение на адекватната и навременна намеса, птицата е откарана от екип  БДЗП в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където в момента се възстановява.

След неколкократни неуспешни опити за излитане, рибарят се свързва с 112. Синалът е прехвърлен на РИОСВ- Хасково, откъдето реагират веднага като препращат информацията към БДЗП и Зелени Балкани. Екип на Дружеството се отзовава на мястото малко след приемането на сигнала. „Лешоядът има лека фрактура на крилото, но прогнозите на ветеринарите са, че след около 2-3 седмици ще е възстановен и готов за освобождаване“, коментира Волен Аркумарев от БДЗП. Преди да бъде освободен младият лешояд ще бъде маркиран с пръстени и GPS предавател, който ще ни помогне да проследим адаптацията му обратно в природата. Това не е първият случай на спасен от удавяне белоглав лешояд. През 2016 г. при подобен инцидент отново от водите на яз. „Студен Кладенец“ бе спасена млада птица, благодарение на бързата реакция на местните жители.

Изказваме благодарност на рибаря Тихомир Мичев за проявената загриженост и бързата реакция, спомогнали за спасяването на младия белоглав лешояд. В случай, че забележите бедстващ лешояд, моля, подайте сигнал на 112 или на зеления телефон на РИОСВ-Хасково.

 

Наближава най-критичният период за младите белоглави лешояди. Ключов момент при малките лешоядчета е първият полет от гнездата, който обикновено се случва в края на юли и началото на август. В този период младите белоглави лешояди могат да изпаднат в беда. На страницата на LIFE проекта “Опазване на черните и белоглавите лешояд в Родопите” може да намерите информация какво може да направи всеки от нас, ако намери ранен или бедстващ белоглав лешояд.