Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 11 май (събота), ще отбележим Световния ден на мигриращите птици в Зоопарк София с фокус върху няколко емблематични вида мигриращи птици – египетският лешояд, царският орел и щъркелът.
Всеки посетител ще има възможност да научи повече за египетския лешояд и за неговото незаменимо значение като чистач в природата. Всяко една стъпка от програмата е дълбоко свързана с маршрута и опасностите, които дебнат лешояда по време на прелитането на хиляди въздушни мили до крайната му цел – Африка и обратно към Балканите.  Фокус ще са опасностите и за другите два мигриращи вида – царският орел и щъркелът.

На централния вход ще ви посрещнем около нашата инфо точка, където ще можете да получите информация за всичко, предстоящо през деня! Ще се запознаете с най-важната и специална екипировка на всеки учен, занимаващ се с птици – незаменимите бинокъл и тръба! Аниматор ще нарисува лицата на децата, преди старта на предизвикателството: „Миля за египетския лешояд“.

Ето и какво сме ви подготвили:

1. От 10:30 до 11:30 – „Баба, дядо и внуче“ – лекционен курс за възрастни и бебета.

Както младите египетски лешояди имат нужда от възрастни птици, за да им покажат пътя и да им предадат цялото знание и мъдрост, което са натрупали през годините, така възрастните хора предават своята мъдрост на техните внуци! Това е едни специален маршрут за една специална връзка – връзката между поколенията!

2. От 11:00 до 13:00 – Начало на предизвикателството „Миля за египетския лешояд“ за деца и родители

За да усетите пред какви предизвикателства са изправени птиците по време на тяхната миграция и какви лекоатлетически усилия се изискват, за да се достигне успешно финала, организираме състезание за деца „Миля за египетския лешояд“ в което 2 отбора ще трябва за определено време да преминат през различни предизвикателства и да се запознаят с приключението „миграция“.

Деца до 7 години с придружител.
Деца над 7 години – самостоятелно участие.

Фиксираната бройка на участниците в тази група е отново символична: 28, колкото са и двойките египетски лешояди в България. С предварително записване на страницата на събитието.

Другите, които пожелаят, могат да минат по пътя на лешояда, но без засичане на време и груповия елемент.

3. От 13:30 до 14:30 – Отворена лекция за всички посетители

Всички ще имат възможност да научат повече за тези величествени птици! Освен лекцията, ще можете и сами да проверите дали летенето е лесна работа! Чрез помощта на батут ще имате възможност за секунда полет във въздуха, а ние ще ви подарим най-добрия кадър от вашия полет!
Събитието се организира в рамките на LIFE проекти „Нова надежда за египетския лешояд“ и „Земя за царския орел“ в сътрудничество със Зоопарк София.