Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Атанас Делчев

Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Преди броени дни Българското дружество за защита на птиците  (БДЗП) получи тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата.  Екипът на БДЗП  със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава. Тялото на лешояда в момента е в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани за изследване и ветеринарна експертиза.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

Бояна

© Волен Аркумарев

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от  емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо, загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

© Волен Аркумарев

Бояна като млада птица, © Волен Аркумарев

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е  дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя. През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година.

Придвижванията на Бояна.

Придвижванията на Бояна.

Тук, в Източни Родопи, тя откри своя партньор и зае гнездова територия близо до гр. Джебел. Това е първият случай в България и едва втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, сформира двойка в дивата природа.

© Волен Аркумарев

Бояна и партньорът й, © Волен Аркумарев

Установяването на този случай на посегателство над природното богатство на страната ни бе възможно благодарение на използването на модерните проследяващи устройства. През последните години използването на GPS предаватели, с които са маркирани редки и застрашени видове птици, спомогна за установяването на редица инциденти и опасни практики в нашата страна, сред които нелегалното използване на отрови и бракониерство. Много други посегателства обаче остават нерегистрирани.

© Атанас Делчев

© Атанас Делчев

БДЗП активно подпомага изграждането на институционален капацитет за борба и превенция на посегателствата над защитени видове. Преди броени месеци стартира и процес за създаване на специализирано звено към МВР за разследване на престъпления против природата.

БДЗП изказва благодарност за бързата реакция на институциите по случая!

Дружеството полага усилия за спасяването на египетския лешояд от изчезване чрез мащабен проект „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/874), който обединява усилията на повече от 20 организации в 14 държави в Европа, Близкия Изток и Африка.