Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Още едно семейство египетски лешояди застава пред светлината на прожекторите – този път двойката се намира в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора и всеки може да следи на живо грижите за двете малки лешоядчета на YouTube профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“. Припомняме, че друга камера предава онлайн вече седма поредна година от диво гнездо на египетски лешояди в близост до Провадия на сайта www.LifeNeophron.eu

Тази година двойката в Спасителния център за първи път се сдоби с поколение. В края на май се излюпи едно лешоядче, но в момента бебетата са две, като второто пристигна в края на юни от зоопарка в Прага. Младата птица трябваше да бъде настанена в семейството на диви приемни родители в Източни Родопи по методът на „осиновяването“ за подсилване на популацията на вида у нас. Но проявеното поведение на малкото в дивото гнездо наложи настаняването му в Центъра на Зелени Балкани. След като отрасне достатъчно в Спасителния център, ще бъде направен опит отново да бъде освободено в дивата природа.

Една от ролите на Центъра в проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ е сформирането на двойки египетски лешояди и образуване на популация oт размножаващи се птици на закрито. Камерата позволява на всеки да се докосне отблизо до една от най-редките и интелигентни птици на планетата и да бъде свидетел на изключителните родителски грижи, с които са свързани много легенди от древността.
Българско дружество за защита на птиците и Зелени Балкани са партньори в LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874), който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС. Малкото лешоядче е дарено по проекта със съдействието на Антонин Вайдал – координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (EAZA) и благодарение на тясно сътрудничество с Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).