Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Знаете ли, че в БДЗП работят супергерои? Статия в сайта World Atlas представя 12 невероятни герои на природозащитата, които пазят дивите животни от изчезване. В селекцията попадат природозащитници от цял свят, които „работят усилено, за да поправят грешките, които вече са нанесени на планетата от необмислените действия на нашия собствен вид“. Един от тях е нашият колега д-р Николай Петков, който работи от дълги години по опазването на червеногушата гъска.

Ето какво казва Ники в публикацията:
Всичко около тази птица е удивително. Тъй като е мигрант на дълги разстояния, тя извършва невероятно дълги полети. Всяка година по два пъти прелита около 6000 км между Арктическия регион и северозападните брегове на Черно море. Червеногушата гъска е също една от най-прекрасно оцветените видове гъски“.

 

 

 

© Ники Петков, Питър Крансуик

„Д-р Петков и неговият екип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) работят усилено за смекчаване на заплахите за червеногушата гъска чрез опазване на местообитанията на влажните зони, спиране на бракониерството, мониторинг на популацията и др.“ се посочва още в статията.

В момента Николай е ръководител на международния проект „Сигурен прелетен път“ на БДЗП и още 9 организации от Румъния, Украйна, Русия и Казахстан. Проектът се простира по целия прелетен път на вида и обхваща цялата популация на червеногушата гъска. В момента в света са останали една 50 000 индивида.