Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 31 юли и 1 август до х. „Букаците“ в Природен парк „Шуменско плато“ се проведе ежегодния събор на Българско дружество за защита на птиците. Главни организатори на събитието бяха клоновете на БДЗП в Шумен и Варна, на тях дължим прекрасния избор на място за традиционния вече годишен събор на БДЗП. Близо 70 членове на Дружеството от Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Карнобат, Пазарджик, Русе, София, Сливен, Силистра, Свищов, Тополовград, Хасково и Шумен прекараха два страхотни дни в едно от най-красивите кътчета на България.

На 31 юли (събота) домакините от Шумен организираха екскурзия до местността „Окото“ и Осмарските скални манастири, а вечерта край лагерния огън имаше много песни и смях.

На следващия ден бе организирана екскурзия до покрайнините на резерват „Букака“. Въпреки горещото време, под склона на гората от мизийски бук и диви череши бе прохладно и наблюдаването на птици бе истинско удоволствие.

Както бе обявено по-рано, на 31-ви юли вечерта бе изтеглена томболата за участниците в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици.Ето и разпределението на наградите:

  • Голямата награда, бинокъл Минолта Класик Спорт 10х50, спечели Ивайло Николаев Димчев.
  • Двата Атласа на гнездящите птици в Европа спечелиха Теодора Донева от Тополовград и Георги Влаев от Варна.
  • Трите определителя на птиците в Европа, Близкия Изток и Северна Африка на издателство Колинс спечелиха Стоян Стайков от Тополовград, Мариета Стоева от Павликени и Борис Бъров от София.

Следва една дълга година до следващи събор на БДЗП!