Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Пожарът

След умишлен палеж на тръстивия масив в защитена местност Казашко, ¼ от територията й доби вид на черна пустиня. Сигнал за предизвикания в неделя пожар (16.03.2008) е подаден в 17:40 ч. Екип от варненския офис на БДЗП също беше на мястото и установи поне 5 отдалечени огнища на пожар в средната част на дългия тесен тръстиков масив. Край пожара бездействаше екип на противопожарните служби, по-късно пристигна и екип на РИОСВ – Варна. Служителите на противопожарната служба обясниха, че в тази част на ЗМ Казашко подобни палежи се случват ежегодно и те имат богат опит в потушаването им. Пред представителите на БДЗП и РИОСВ заявиха, че ще оставят тръстиковия масив да гори и ще се постараят пожарът да не достигне до селото и да не засегне имуществото на жителите на Казашко.

Местните хора потвърдиха, че едно от местата, в което е възникнал пожарът, традиционно се опожарява по това време на годината. По техни думи, в ЗМ Казашко от пет години не е имало толкова голям пожар – досега “огнището” бързо е локализирано и пожарът не е достигал такива размери. Не са правени обаче и разследвания кой е подпалвачът, за да бъде наказан. Човекът, който предизвиква пожарите, е известен, добре познат и всеки местен жител може да го назове. Известно е също, че той изработва изделия от тръстиката и пали, за да си осигури подходяща суровина за работа. За да се докаже обаче, че зад палежите стои иминно той, точещият се от години “горещ” проблем трябва да се разследва от отговорните институции.

Какво се оказва? Защитената местност редовно гори, ясно е кой е заинтересован да пали, но институциите нямат интерес да си свършат работата. Опожарената местност в момента е непригодна за обитаване от птиците, обвързани с това местообитание. В резултат на системно бездействие и незаинтересованост, ¼ от защитената теротория вече не изпълнява предназначението си по ЗЗТ. ЗМ Казашко е в рамките на ОВМ Варненско-Белославско езеро.

За последсвията от палежа е съставен констативен протокол от служителите на РИОСВ-Варна. Този документ е достатъчно основание прокуратурата да предприеме действия по установяване и наказване на извършителя. Остава ни само да се надяваме, че този пожар ще бъде последният в защитена територия за тази година и че разследване най-после ще започне. Снимките от мястото на палежа в Казашко направиха Лилия Люцканова и Самуил Добрев. Още информация от регионалния координатор на БДЗП във Варна Ивайло Иванов.